Издвајамо Свет

OTКРИВЕНА ТАЈНА ПОСЛЕ ПЕРЕСОВЕ СМРТИ:Како је спречио Нетанијаxуа да изазове катастрофу нападом на Иран

Бивши израелски председник Шимон Перес изјавио је 2014. године да је „одговорио премијера Бењамина Нетанијахуа од катастрофалног војног напада на Иран“ уз обавезу да се ова изјава не објављује до његове смрти.Џерусалим пост’ је дан након његове сахране објавио изјаву у којој се отркрива да је Перес заслужан за заустављање плана Бењамина Нетанијахуа, пише РТ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У разговору Переса са уредником Џерусалим поста, Дејвидом Брином, у августу 2014. године, Перес је упитан шта је његов највећи успех за време председничког мандата.

„Лично сам интервенисао и зауставио Нетањахуа да нападне иранска нуклеарна пострпојења. Не желим да идем у детаље, али рећи ћу вам да је он био спреман да изведе напад, а ја сам га зауставио“ рекао је тада Перес и додао да га је „упозорио на последице које би биле клатастрофалне“.На питање уредника Џерусалим поста, када може да објави изјаву, Перес је рекао: „Када будем мртав“, пише РТ.

Након можданог удара, Шимон Перес је умро 28. септембра 2016, у близини Тел Авива, након чега је ова изјава објављена.

Бењамин Нетанијаху је 2012. године упозоравао свет на ће Иран за годину дана имати довољно обогаћеног уранијума до за производњу нуклеарне бомбе и позвао међународну заједницу да повуче „јасну црвену линију“ и све то заустави на време.

„Црвене линије не воде у рат, црвене линије спречавају рат. Ништа не може више да угрози свет него нуклеарно наоружани Иран“, рекао је тада Нетанијаху и свету показао цртеж са бомбом који је привукао доста пажње.

Извор:Танјуг