Издвајамо Србија

ПАПРЕНИ ЗАХТЕВ : Ако Србија пристане на Споразум о телекомуникацијама, остајемо без 35 МИЛИОНА ЕВРА

Приштина жели да сву имовину “Телекома Србија”, која вреди више око 31,5 милиона евра, присвоји за себе и тако практично постане њен власник.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је, како наводи извор “Блица” из Владе Србије, главна новина коју је приштинска страна тражила од Београда прошле недеље на разговорима у Бриселу, а која је изазвала жестоке реакције.

– Практично, желе да српска имовина постане имовина Косова, а резон је да је она косовска пошто се налази на територији КиМ. Такође, траже и да “Телекомова” ћерка фирма има ограничен сигнал на Косову, и то само на северу и у понеким српским срединама јужно од Ибра – каже извор “Блица”.Како наводи, један од захтева је и да мобилни сигнал ради на фреквенцији без 3Г технологије, већ да мрежна фреквенција буде за 2Г.

– То значи да би мобилна телефонија могла да се користи само за телефонирање и за слање СМС порука, али не и за интернет – прича наш извор.

Како наводи, суштина је да се дозволи формирање српске фирме и да она постоји више про форме, да нема своју имовину, и да “Телеком” своју досадашњу имовину изнајмљује од Косова.- Приштина сматра да ће оваквим испуњавањем формалних услова, стећи услове да Аустрија аплицира за позивни број за територијалну област у оквиру Србије, зашта је ипак потребна сагласност Београда – објашњава наш извор.

Међутим, у Споразуму о телекомуникацијама из 2013. године, косовске власти су се сагласиле да ће по питању мобилне телефоније “издати привремену дозволу новом (српском) предузећу, а у складу са косовским регулаторним оквиром, и то за постојеће услуге и према постојећој инфраструктури на терену” (постојећа инфраструктура “Телекома Србија” на КиМ).

Прошлонедељни приштински захтеви отишли су мало даље и од онога што пише у Акционом плану из области телекомуникација, који је потписан прошле године у Бриселу. У овом документу, између осталог, стоји да ће ЕУ посредовати у преносу основних средстава које ће користити ново предузеће (српско) и да ће средства која тренутно користи српско предузеће бити пребачена на новоосновано. Такође, у документу се наводи да ће постојећа, активна фиксна телекомуникацијска мрежа новог предузећа бити редовно одржавана до издавања лиценце.Без обзира на све ово, утисак је да се српској страни не пише добро. Тако бар тврди извор “Блица” који каже да су притисци да се овај проблем реши огромни.

– Притиске трпи Брисел од стране САД. Зато ЕУ притиска обе стране, и сва је прилика да су на становишту на ком је и косовска страна. То је за нас оргоман проблем јер би то могао да буде преседан и модел за сву осталу српску имовину на Косову – прича наш извор, истакавши да је Србија у више наврата тражила да се свој имовини на КиМ разговара у Бриселу, а не парцијално као што је сада случај.

Извор:Блиц