Издвајамо Србија

ПОЧЕЛИ ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ: Отворена биралишта широм БиХ

У БиХ данас се одржавају локални избори на којима ће грађани бирати власти у 141 локалној заједници, те у Брчко дистрикту, док избори ни ове године неће бити одржани за Град Мостар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Биралишта су отворена у 7 часова, а изборна тишина је на снази до 19 часова када се затварају биралишта. Локални избори биће спроведени за скупштине/већа 57 општина у Републици Српској, 74 општине у Федерацији БиХ, шест градова у Српској – Приједора, Бијељине, Бањалуке, Добоја, Зворника и Требиња, четири града у Федерацији – Бихаћа, Тузле, Зенице и Широког Бријега, те за Скупштину Брчко дистрикта.

На изборима ће бити изабрано 3.136 одборника/већника, од чега 26 представника националних мањина. Грађани ће изабрати и 131 начелника у БиХ и 10 градоначелника. Централна изборна комисија БиХ оверила је укупно 30.445 кандидата.

Право гласа има укупно 3.263.906 бирача, од чега је 3.177.557 редовних бирача. За гласање у БиХ отворено је укупно 5.469 бирачких мјеста и 318 мобилних тимова. По једно бирачко отворено је и у Амбасади БиХ у Бечу, Почасном конзулату БиХ у Грацу, Генералном конзулату БиХ у Минхену, Генералном конзулату БиХ у Штутгарту, те у Амбасади БиХ у Београду.

За гласање на локалним изборима бирачи треба да посједују један од важећих идентификационих докумената БиХ – личну карту, возачку дозволу или пасош.

Извор:БИX