Издвајамо Свет

ПОЉАЦИ ПРОТИВ УКРАЈИНАЦА: Пољски националисти уништавају споменике украјинских фашиста!

Последњих дана на истоку Пољске у околини града Пшемисла, у којем су се водиле жестоке борбе између украјинске и пољске војске у Другом светском рату, група пољских националиста је спровела акцију уништавања споменика украјинским војницима, који су били под немачком командом за време рата и починили злочине на територији Пољске.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пшемисл је град који је познат као центар украјинске дијаспоре у Пољској, у чијој се околини налази пуно споменика војницима Украјинске устаничке Армије (УПА). Младим пољским националистима је засметала глорификација армије која је чинила злочине према пољском народу и решили су да униште те споменике.

Неки од споменика су комплетно уништени пајсерима и вибрирајућим бушилицама, а други део споменика је измењен натписима на пољском језику. Уместо надгробних плоча где је на украјинском језику било написано: “Борцима за слободу Украјине“, постављене су табле на пољском језику на којима пише: “На овом месту су сахрањени остаци бандеровских (фашистичких прим. аут.) бандита, душмана и мучитеља пољских жена и деце.“, и уместо потписа је стављен симбол “Борбене Пољске“ (Polska Walcząca).

Извор:Правда