Издвајамо Србија

„ПРОСТО МЕ СРАМОТА КАКО НАМ ДОБРО ИДЕ!“ – Србија лидер у незапослености!

Премијер Александар Вучић стално се дичи похвалама Међународног монетарног фонда о економском напретку Србије. Ствари, ипак, стоје другачије. Наша земља, нажалост, има скроман економски раст од 2,5 одсто, а лидери смо само по стопи незапослености.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, ММФ је објавио да ће у групи европских земаља у развоју и напредних економија мањи економски раст од Србије ове године имати само Хрватска и Мађарска. Највећи раст у региону имаће Румунија – пет одсто, а следе Турска са 3,3 одсто, Пољска са 3,1 одсто и Бугарска са три процента. Хрватски БДП, према новој прогнози ММФ-а, порашће за 1,9, а мађарски за два процента.

Оно што посебно забрињава је то што Србија предводи по стопи незапослености која је у већини земаља региона осетно мања, чак и три пута у Пољској, Румунији и Мађарској.

У Србији ће стопа незапослености, према прогнози ММФ-а, ове године бити 18,6 одсто, наредне године 18,7 одсто, дакле мало већа.

Економиста др Љубомир Маџар за „Вести“ каже да ови суморни подаци показују колико Србија лоше стоји, а колико власт спроводи пропаганду о ружичастој будућности.

– Србија као неразвијена земља треба да има привредни раст бар шест одсто, а ми нисмо ни на пола пута. Стога подгрејавање прича о бољитку само шкоди, али изгледа да свака политичка елита жели да буде вољена, и то у дугој перспективи – каже др Маџар.

Наиме, према његовим речима, премијер сталним причама о „бољем сутра утире себи пут ка дужој владавини“.

Економски аналитичар Мијат Лакићевић каже да су недавни резултати Светске банке показали да су испред Србије и Босна и Херцеговина и Црна Гора по економском расту.

– Једино је Македонија са стопом од два одсто била испод нас. Србија нема значајних инвестиција и то је разлог због чега оволико каскамо за другима – каже Лакићевић. Дијаспора само за шишање

Дијаспора само за шишање

– Дознаке дијаспоре су годинама храниле значајан број грађана Србије, али, нажалост, власт никад није имала довољно слуха за наше дијаспорце који су желели да инвестирају у отаџбину. Не може свако да оде у Владу и добије субвенције, а локалне власти наше људе из иностранства виде само као овце за шишање. Зато и нема инвестиција од наших из туђине – каже Лакићевић.

 

Извор: Н. С. Прерадовић – Вести