Издвајамо Русија

ПРВИ ДО ПУТИНА: Откривамо ко је нови председник руске Думе! Досад је радио из сенке а сада…

За новог председника Државне думе изабран је Вјачеслав Володин (52), досадашњи заменик шефа председничке администрације. Изненађења није било — њега је још прошлог месеца за ту позицију предложио лично руски председник Владимир Путин.

Володин је на чело Думе изабран са 404 гласа „за“ наспрам 40 гласова „против“. Његов конкурент комуниста Дмитриј Новиков није имао никакве шансе.

Володин важи за човека који има огроман утицај у структурама руских власти, али је досад радио углавном „из сенке“. У последњих пет година, колико је у Кремљу, био је одговоран за унутрашњу политику земље. У његове обавезе улазила је организација избора, контрола рада Државне думе, партија и друштвених организација.

Њему се, рецимо, у великој мери, приписује тријумф „Јединствене Русије“ на недавним парламентарним изборима.
У очима многих руских званичника — политичара, губернатора и посланика — управо је он „први до Путина“. Многе његове колеге описују га као оштроумног, јаког и способног политичара, који лако уклања баријере и остварује циљеве, а такође уме и да вешто залази и у најситније детаље сложених политичких и економских процеса.

Володин је до краја деведесетих био вицегубернатор Саратовске области, а потом је ушао у руску Владу и Путинову „Јединствену Русију“, где је био на високим положајима, да би 2011. године ушао и у Кремљ.Са Путином се познаје од 2001. године и кажу да је „Путинов човек од поверења“. Бије га глас да је један од највец́их радохоличара међу руским политичарима. Кажу да ради скоро „24 сата дневно“ и да је у Кремљу створио свој обичај — пет дана у недељи ради од јутра до мрака и у ходу решава сва оперативна питања, а суботом „кује планове“ и разговара са сарадницима о стратегији.

Кажу и да не воли дуге одморе, а ако себи и да одушка, све држи под контролом — непрестано је на вези са колегама и у сваком тренутку прати како се ствари одвијају.
Они који га добро познају тврде и да је човек изузетне снаге, којег нико и ништа не може зауставити, али да никако није пожељно бити његов непријатељ.

У комуникацији је, додају, пријатан — никада не подиже глас на потчињене, не свађа се и не лупа руком о сто.
По струци је инжењер, а пре него што се упустио у политичке воде радио је и као професор. О његовом приватном животу мало се зна — ожењен је и има ц́ерку. Довољно. Многи експерти су оценили да је управо он „најбољи избор за место председника Државне думе“ и предвиђају му успешну каријеру и на овој позицији.

Као главне приоритете Владе Володин је навео социјално-економски развој земље и испуњавање „мајских указа“ председника.

Још један од приоритета је и питање националне безбедности земље.

„Проблеми глобалне економије, притисак на нашу земљу који је без преседана а долази од стране неколико страних земаља, захтевају консолидацију и усклађивање наших дејстава… Морамо извуц́и закључке из историје наше земље и не иц́и оним путем који је земља прошла не узимајуц́и у обзир таква правила као што су вишепартијски систем, конкурентност и умец́е вођења дијалога“, рекао је Володин преузимајуц́и своју нову дужност.

Он је истакао да сви заједно треба да нађу одговоре на изазове са којима се земља данас суочава, како би Русија живела у благостању

Извор:rs.sputniknews.com