Издвајамо Свет

ПУТИН ОШТРО УПОЗОРИО И ЗАПРЕТИО САД: Ако случајно покушате окупацију Сирије биће…

Сарадници руског председника Владимира Путина упозорили су САД да ни случајно не покушавају да окупирају Сирију јер би такав покушај довео до великог рата!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руси наглашавају да би копнена офанзива против сиријског председника Башара Ал Асада о којој Вашингтон озбиљно размишља , довела до тектонских поремећаја који би имали последице и ван Блиског истока.

Портпарол руског министарства спољних послова Марија Захарова послала је поруку САД да се не играју са ситуацијом у Сирији.

– Ако Америка покрене војну кампању да збаци сиријску владу, то ће имати дугорочне последице по цео регион, па и цео свет. Агресија против Дамаска и сиријске војске изазваће страховит тектонски поремећај не само у Сирији, већ на целом Блиском истоку – изјавила је Захарова.

– Са терористима се не може сарађивати. Они би озбиљно погоршали ситуацију, па бисмо убрзо имали оно што се догодило у Ираку. Знамо добро да је војска Садама Хусеина постала основа терористичке групе Исламска држава и тако нешто не сме да се понови… Све против чега се боре и америчка коалиција и Русија потиче из те велике грешке у Ираку – упозорила је Захарова.

Њена изјава је уследила након изјаве Џона Керија који је пре тога рекао:

– Моје позиве на америчке војне акције против председника Башара Ал Асада нико не чује. Мислим да само три, четири особе у администрацији траже употребу силе, тако да сам у тој расправи поражен – рекао је Кери на састанку са сиријским НВО активистима током заседања Генералне скупштине УН у Њујорку.

– Ваздушни удари америчких снага у Сирији досад су били усмерени искључиво на терористе ИД.

Председник Барак Обама, као и Конгрес почињу полако да схватају да то није довољно да би се прекинуо рат, већ да је потребна директна акција против Асада, којег штити Русија и Владимир Путин – рекао је неименовани званичник САД.

Сенаторка Дајана Фајнстајн која је виђена као могућа министарка одбране уколико Хилари Клинтон постане председник САД једна је од највећих заговорника слања трупа у Сирију.

– Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Бахреин, Катар и Јордан већ су део коалиције која изводи ваздушне ударе у Сирији. Те арапске земље, које имају интереса да свргну Асада, већ имају спремне војнике за инвазију на Сирију – објаснио је Волтер Волдерсон, стручњак за безбедност.

 

Извор:Информер