Издвајамо Русија Србија

ПУТИН ВРАЋА ИСТОРИЈСКО БЛАГО: Једина страница Мирослављевог јеванђеља која недостаје поново у Србији

Путин (фото:ЈуТјуб)

Владимир Путин вратиће Томиславу Николићу део Мирослављевог јеванђеља који се више од 130 година налази у Санкт Петербургу, сазнаје ексклузивно „Блиц“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како каже наш извор из дипломатских кругова у Москви, руски председник планира да изненади српског колегу који ће од 12. до 14. октобра боравити у званичној посети Русији.

– Реч је о чувеној 166. страници Мирослављевог јеванђеља која дуже од 150 година не стоји уз оригинал. Од 1846. до 1883. године налазила се у Кијеву, а затим је пренета у Императорску јавну библиотеку, данас Националну библиотеку Русије у Санкт Петербургу. Реч је о истинској драгоцености – каже саговорник „Блица“ упознат са плановима руског председника.Николић је током претходне посете тражио да се ова страница врати, али су нам Руси тада нудили само копију, коју је наша страна већ израдила. Идеја је сада очигледно сазрела. Овај гест руског председника практично ће значити да се 166. страница после више од једног и по века враћа свом оригиналу који се чува у Народном музеју у Београду. Осим тога, Николић ће на поклон добити и специјалном техником урађено фототипско издање Вукановог и Маријиног јеванђеља.

Куриозитет је што је та 166. страница једина која недостаје да би се комплетирао најстарији српски ћирилични рукопис.

Марта прошле године, овај лист био је изложен у Музеју Вука и Доситеја у Београду на изложби „Путевима Мирослављевог јеванђеља“. Тадашњи министар културе Иван Тасовац је изјавио да је то јединствена прилика да наша генерација први пут види ту недостајућу страницу.Архиепископ и научник Порфирије Успенски, предводећи руску духовну мисију, посетио је 1845/46. године манастир Хиландар и фасциниран изгледом Мирослављевог јеванђеља понео са собом 166. лист у Русију.

Извор:Блиц