loading...
Издвајамо Русија

ПУТИНОВ САВЕТНИК: Постаћемо центар велике Евроазије, ако нас НАТО нападне биће сурово кажњен!

Сергеј Караганов, Путинов саветник и главни идеолог, каже да се САД плаше Москве јер више нису суперсила… Свет је никад ближи глобалном рату, ако нас НАТО нападне, биће кажњен, упозорава он

Сергеј Караганов, главни саветник председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина кога тамошњи медији описују као кључног идеолога спољне политике званичног Кремља, поручио је у ауторском тексту за “Руску реч” да Русија никада више неће ратовати на својој територији!

Караганов наглашава да после много деценија потчињености његова земља поново постаје светска суперсила и да на то има природно право.

САД су се заглибиле

Путинов саветник, истовремено, упозорава да се свет налази на самој ивици глобалног, нуклеарног рата и да ће Русија сурово казнити НАТО пакт ако се усуди да крене против ње!

Преносимо вам најважније Каргановљеве ставове, који су објављени у додатку “Р магазин” уз најновији “Недељник”.

 

Русија се не може уклопити у систем као потчињена чланица некакве заједнице. Ми се никада нећемо одрећи суверенитета и безбедности, а земљу која има такве вредности нико не може да потчини. Сматра се да ће се Пољска, Литванија и Летонија осећати безбедније ако НАТО размести тамо оружје. Али то њима не може помоћи, јер ми то схватамо као провокацију. Ако дође до кризе, управо то оружје биће најпре уништено. Замислите шта ће се њима догодити у случају кризе. Русија више никада неће ратовати на својој територији! Ако се НАТО пакт одлучи да нападне нуклеарну силу каква је Русија, биће адекватно кажњен!

Ми желимо статус велике светске силе. Нажалост, од тог статуса не можемо да одустанемо јер је за последњих 300 година он постао део нашег генома. Ми желимо да постанемо центар велике Евроазије.

Најважније је да се не сурвамо у глобални рат. Вероватноћа таквог исхода сада је веома велика. Далеко је већа него у било ком тренутку током шездесетих година 20. века.

Русија још доживљава САД као нешто велико и моћно, али губи из вида да је то “велико и моћно” претрпело огромне губитке заглибивши се у многим војним конфликтима. Американци тек треба да схвате да више не доминирају светом.

 

Украјина као лекција

Русији се упућују оптужбе да је тобоже ревизионистичка земља и да мења устаљена правила. Тачно је да мењамо правила, али само она која су наметнута. Ниво узајамног неповерења између САД и Русије сада је достигао врхунац. Тако нешто није се дешавало чак ни у доба Хладног рата. Корен проблема треба тражити у томе што је Америка на светској политичкој сцени у протеклој деценији “изгубила битку”, и посебно је озлојеђена што је сама за то крива. Она жели да се врати на стари поредак, а то је немогуће.

Можда је некада Запад осећао сажаљење према нама, али сада осећа страх јер смо постали врло витална алтернатива за данашње европске вредности.

Увлачење Украјине у НАТО угрожавало је руске безбедносне интересе и зато је било неприхватљиво. Ако би се тако нешто реализовало, онда бисмо стварно морали да заратимо.

Са Турском мора само чврсто

Многе моје колеге помало презиру наше европске партнере. Ја их увек упозоравам да не треба бити надмен ни уображен. Једном делу европских елита потребна је конфронтација са нама. Због тога ми сада не можемо помоћи Европи, мада бисмо то могли учинити у садашњој ситуацији са избеглицама. На пример, сада је неопходно заједничко затварање граница, а Руси су у том смислу далеко ефикаснији од Европљана. Али ви Европљани се погађате са Турском и то је срамота. И ми смо имали проблеме с Турском, али смо према њој спроводили јасну и чврсту политику, која је уродила плодом.

Два најважнија темеља за изградњу европског пројекта јесу превазилажење историје ратова на континенту и супротстављање комунизму. Свет у коме је он настао већ више не постоји, али ако европски пројекат пропадне, то нама неће донети ништа добро… Може се догодити да се кроз десет година нађемо између Блиског истока на коме ће се наставити нестабилност и Европе у којој ће та нестабилност бујати.

Трамп и Хилари – сукоб елита

Сједињене Америчке Државе су данас највећи изазов за међународну стабилност утолико пре што је дошло до раскола у владајућим елитама и што је политичка борба која се тамо води заиста запањујућа.

Ниједна од двеју сукобљених страна не предлаже никакав конструктиван програм. Старе елите, које представља Хилари Клинтон, траже реванш, а снаге које стоје иза Доналда Трампа кажу: “Не глупирајте се, хајде да почнемо све из почетка”.

Западне вредности!? Нека хвала…

Ми прихватамо западне вредности у мери у којој нам је то неопходно. Погледајте комфор у Москви и другим великим руским градовима. Узели смо од Европе све што смо хтели. Робе имамо у изобиљу, тоалети су нам чисти… А неке друге вредности, не материјалне него духовне природе, не желимо.

 

Извор: Информер