loading...
Издвајамо Русија

ПУТИНОВА ПОРУКА ПРОТИВНИЦИМА: “Немате довољно бензина да обиђете Русију, а камоли да је изолујете!”

Они који покушавају да изолују Русију нису довољно моторизовани ни да обиђу њене границе нити за то имају довољно бензина, поручио је руски председник Владимир Путин.

Путин је западним новинарима рекао да је Русију немогуће изоловати од остатка света због њене величине и места у глобалној економији.

Током недавног Инвестиционог форума “Русија зове!”, Путин је оценио да “било каква ограничења у сфери економије која се уводе из политичких побуда наносе штету свима”.

Он је признао да руска економија осећа негативан утицај западних санкција, “пре свега у ограничавању извоза технологија”.

Путин, међутим, истиче да је спроведена “успешна макроекономска стабилизација” руске економије, која се, пре свега, одражава у успешним мјерама Централне банке усмјреним на смањење инфлације.

Руски председник је најавио да ће у 2016. години инфлација достићи најнижи ниво у новијој историји Русије – спустиће се испод шест одсто.

Путин истиче смањену волатилност националне валуте и повећање девизних резерви Централне банке, које сада износе 400 милијарди долара.

– Првог јануара ове године резерве су износиле 368 милијарди долара – прецизирао је руски лидер.

Чисти “прилив” страних инвестиција у нефинансијски сектор Русије током првих осам месеци 2016. године утростручен је и сада износи 3,8 милијарди долара, а чисти “одлив” капитала је пет пута мањи – износи 9,6 милијарди долара, док је у истом периоду прошле године износио 48 милијарди долара.

Путин сматра да за руску Владу велики изазов представља “оптимизација буџета и повећање његове ефикасности”.

– Буџет за 2017. годину припремљен је са планираним дефицитом од три одсто, што је прихватљиво чак и за водеће економије света – напомиње руски лидер.

Извор:Срна