Издвајамо Србија

РАК МАСОВНО УБИЈА СРБЕ а НАТО плаћеник објашњава Србима како је осиромашени уранијум уствари мултивитамин!

НАТО бомбардовање Србије (фото:Јутјуб)

Србија је неславни рекордер у свету према стопи смртности од малигних болести. Стручна и лаичка јавност дуже од деценију полемише зашто је то тако, па се тако поново угледни стручњаци споре у којој мери је бомбардовање НАТО узрочник експлозије обољевања од рака. Док се стручњаци гложе, држава у немаштини и без идеја ћути, а у Србији се од страшне болести умире као на траци.

Loading...

Др Драшко Карађиновић из асоцијације Доктори против корупције истиче да се мора исправити промашена здравствена политика из претходних година.

– У Србији је ужасавајућа стопа смртности оболелих од малигнитета, јер од 35.000 до 36.000 који се разболе у наредних пет година умре више од 22.000, или скоро две трећине, док у Европи умире једна трећина. Губимо 10.000 људи годишње због лошег дијагностичког и терапеутског ланца, односно радиотерапије, листе чекања на зрачење и што смо до недавно имали свега 12 апарата за зрачење на 7,3 милиона становника – каже за „Вести“ Карађиновић.

У међувремену, прашину је подигло отворено писмо др Зорана Радовановића који оспорава везу баченог уранијума и рака. Његов главни ривал у расправи је радиолог др Слободан Чикарић, председник Друштва Србије за борбу против рака, који непрестано указује на обољевање узроковано осиромашеним уранијумом.

Нисам страни плаћеник

– Да не испаднем неки страни плаћеник, наравно да треба да инсистирамо на броју жртава и огромној материјалној штети нанетој Србији у бомбардовању, али се морамо држати чињеница, а не претпоставки. Такође, српски проблем је непросвећеност становништва, касно јављање лекару и, због сиромаштва земље, лошије лечење него у развијеним земљама. Иначе, по броји оних који се разболе од опаке болести Србија не искаче из европског просека, осим када је реч о канцеру грлића материце – појашњава др Радовановић.

Радовановић ту тезу побија „таксативним чињеницама“. Првенствено тврдњом да је радиоактивност, иначе токсичног уранијума минимална и да бомбардовање таквом муницијом за мање од пет одсто, повећава укупну радиоактивност терена и то тамо где је било најинтензивније.

У изјави за „Вести“ он подсећа и да су бомбе бацане у уском појасу према Косову, али је војска чистила те појасеве и пренела земљиште у Институт у Винчи. Као много важнију ствар наглашава кампању која би навела становништво да се јави на време лекару и неопходност боље здравствене заштите.

Цигарета убица

– Када је реч о наследном фактору ризика настанка канцера, тај узрок чини свега пет до десет одсто обољевања, а већи проблем је пушење, гојазност, стрес. Ако са друге стране погледамо да све више младих напушта Србију која тако постаје земља старих, јасно је и да старија популација чешће оболи од малигних болести – појашњава др Радовановић.

Др Чикарић је иронично запитао да ли српски сељак од марта до јуна 1999. није радио ништа, већ само седео, пио, пушио, јео кобасицу и гледао у аваксе па се угојио, и од тога добио рак?

Чикарић је за наш лист изнео на податке Светске здравствене организације према којем Србија на лествици по укупном броју оболелих дели прво место, као и да је од краја 2010, по броју новооболелих од рака на 100.000 становника, стопа порасла за 20 одсто, у просеку за два одсто годишње, а стопа смртности за 25 одсто. Он је затражио да се грађанима Србије исплати одштета као што су радници у јапанској нуклеарки Фукушима где су се због цунамија излиле радиоактивне материје добили по два милиона долара.

– Они су осам дана били у зони високог ризика, а наш народ је под осиромашеним уранијумом био три месеца – каже Чикарић.

Професор Радовановић то види као теорију завере, без упоришта у научним чињеницама, јер, како каже, за науку нема тајне о потенцијалима осиромашеног уранијума.

 

Извор: Д. Декић – Вести

Loading...
loading...
loading...