Издвајамо Србија

РАК МАСОВНО УБИЈА СРБЕ а НАТО плаћеник објашњава Србима како је осиромашени уранијум уствари мултивитамин!

НАТО бомбардовање Србије (фото:Јутјуб)

Србија је неславни рекордер у свету према стопи смртности од малигних болести. Стручна и лаичка јавност дуже од деценију полемише зашто је то тако, па се тако поново угледни стручњаци споре у којој мери је бомбардовање НАТО узрочник експлозије обољевања од рака. Док се стручњаци гложе, држава у немаштини и без идеја ћути, а у Србији се од страшне болести умире као на траци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Др Драшко Карађиновић из асоцијације Доктори против корупције истиче да се мора исправити промашена здравствена политика из претходних година.

– У Србији је ужасавајућа стопа смртности оболелих од малигнитета, јер од 35.000 до 36.000 који се разболе у наредних пет година умре више од 22.000, или скоро две трећине, док у Европи умире једна трећина. Губимо 10.000 људи годишње због лошег дијагностичког и терапеутског ланца, односно радиотерапије, листе чекања на зрачење и што смо до недавно имали свега 12 апарата за зрачење на 7,3 милиона становника – каже за „Вести“ Карађиновић.

У међувремену, прашину је подигло отворено писмо др Зорана Радовановића који оспорава везу баченог уранијума и рака. Његов главни ривал у расправи је радиолог др Слободан Чикарић, председник Друштва Србије за борбу против рака, који непрестано указује на обољевање узроковано осиромашеним уранијумом.

Нисам страни плаћеник

– Да не испаднем неки страни плаћеник, наравно да треба да инсистирамо на броју жртава и огромној материјалној штети нанетој Србији у бомбардовању, али се морамо држати чињеница, а не претпоставки. Такође, српски проблем је непросвећеност становништва, касно јављање лекару и, због сиромаштва земље, лошије лечење него у развијеним земљама. Иначе, по броји оних који се разболе од опаке болести Србија не искаче из европског просека, осим када је реч о канцеру грлића материце – појашњава др Радовановић.

Радовановић ту тезу побија „таксативним чињеницама“. Првенствено тврдњом да је радиоактивност, иначе токсичног уранијума минимална и да бомбардовање таквом муницијом за мање од пет одсто, повећава укупну радиоактивност терена и то тамо где је било најинтензивније.

У изјави за „Вести“ он подсећа и да су бомбе бацане у уском појасу према Косову, али је војска чистила те појасеве и пренела земљиште у Институт у Винчи. Као много важнију ствар наглашава кампању која би навела становништво да се јави на време лекару и неопходност боље здравствене заштите.

Цигарета убица

– Када је реч о наследном фактору ризика настанка канцера, тај узрок чини свега пет до десет одсто обољевања, а већи проблем је пушење, гојазност, стрес. Ако са друге стране погледамо да све више младих напушта Србију која тако постаје земља старих, јасно је и да старија популација чешће оболи од малигних болести – појашњава др Радовановић.

Др Чикарић је иронично запитао да ли српски сељак од марта до јуна 1999. није радио ништа, већ само седео, пио, пушио, јео кобасицу и гледао у аваксе па се угојио, и од тога добио рак?

Чикарић је за наш лист изнео на податке Светске здравствене организације према којем Србија на лествици по укупном броју оболелих дели прво место, као и да је од краја 2010, по броју новооболелих од рака на 100.000 становника, стопа порасла за 20 одсто, у просеку за два одсто годишње, а стопа смртности за 25 одсто. Он је затражио да се грађанима Србије исплати одштета као што су радници у јапанској нуклеарки Фукушима где су се због цунамија излиле радиоактивне материје добили по два милиона долара.

– Они су осам дана били у зони високог ризика, а наш народ је под осиромашеним уранијумом био три месеца – каже Чикарић.

Професор Радовановић то види као теорију завере, без упоришта у научним чињеницама, јер, како каже, за науку нема тајне о потенцијалима осиромашеног уранијума.

 

Извор: Д. Декић – Вести