Издвајамо Србија

РАМА УСРЕД БЕОГРАДА ПРОЗИВА ВУЧИЋА И ВРЕЂА: Да нећете Трепчу у Београд?

Данашњу дебату на Београдском безбедносном форуму између премијера Србије и Албаније Александра Вучића и Едија Раме обележили су супротстављени ставови у вези с Косовом, посебно кад је реч о Трепчи и хапшењу Нехата Тачија.

Констатујући да се Србија и Албанија размимоилазе око питања статуса Косова, Рама је истакао:

– Живимо у свету у којем су многе ствари повезане и немамо тај луксуз да једни са другима не разговарамо, било да се слажемо или не. Косово је питање у којем се апсолутно не слажемо и то је јасно. Мој став је да што пре Србија призна Косово, биће боље за све. Трепча је рудник на тлу Косова и припада грађанима Косова. Шта ће Србија с тим рудником да уради – да га пребаци у Београд? – упитао је Рама.

Премијер Вучић је констатовао да о питању Косова две земље имају различите ставове, а кад је реч о Трепчи одговорио:

– Усуђујем се да кажем да знам више о том руднику од албанског премијера и морам да кажем да је Приштина урадила најгори могући потез када је реч о економији и развоју рудника. Еди је рекао да је то готово у корист обе стране, али можете ли наћи једног Србина који ће са тим да се сагласи? Да ли су покушали да нађу једног Србина који ће се сагласити? Не, јер не желе да разговарају са Србима који живе на Косову и који раде у Трепчи!
Како је навео, приштинске власти су прескочиле све процедуре зарад унутрашњих политичких разлога, за шта, додао је, не може да нађе рационалан разлог.

Рама је овим поводом имао поруку и за Косово, рекавши да треба да схвате да рудник јесте на територији Косова, али да он припада грађанима Косова, без обзира да ли су Срби или Албанци.
Такође, додао је, то је и питање економије и о његовој судбини треба да одлучују економисти, а не политичари.
У вези с хапшењем Нехата Тачија, Рама је упитао шта то говори о људима када, “онога ко је десет пута прешао границу, неко ухапси 11 пут”.

Премијер Србије је одговорио да не зна ништа о том случају јер није видео досије, али је нагласио да Београд није искористио хапшење и притварање Оливера Ивановића као разлог за прекид дијалога са Приштином.

– То нисте чули као мој аргумент да зауставимо дијалог, да се свађамо с неким, да кажемо да не треба да разговарамо са косовским Албанцима. Да ли заиста верујете да је неко намерно ухапсио Тачија због политичких разлога? Не, нико то није учинио. Налог је био издат 1999 – рекао је Вучић.

 

Извор: Ослобођење/Танјуг/Информер

loading...
Loading...