Издвајамо Србија

РАСИПАЊЕ О ТРОШКУ ГРАЂАНА СРБИЈЕ: Државни службеници добијају 5,6 милиона да науче француски!

Владина Служба за управљање кадровима недавно расписала тендер за учење страног језика за 195 упослених, а њих петоро ће чак имати индивидуалне часове.

Грађани Србије ће државним службеницима плаћати чак и учење француског језика, открива Курир.

Наиме, Служба за управљање кадровима расписала је јавну набавку за обуку запослених у државној управи, а њих 195 ће, како је предвиђено, наредне године учити француски језик. Све то ће државни буџет коштати 46.500 евра или око 5,6 милиона динара.
У овој служби Владе Србије нису одговарали на наша питања о поменутој набавци, те смо остали ускраћени за одговоре на питања ко ће све учити језик, зашто државни службеници уче баш француски, те да ли је у реду да све то финансирају порески обвезници, односно сви грађани.

Но, одговоре на поједина питања могуће је наћи у тендерској документацији, из које се може закључити и то да ће полазници курса ипак морати додатно да покрију мањи део трошкова учења француског језика.Посебно је, међутим, занимљиво да ће, иако је предвиђена групна настава, петоро државних службеника бити привилеговано, те ће часове похађати индивидуално.
Све у свему, како се наводи, најважније је да се државни чиновници „оспособе“ тако да научено могу да примене у пракси.
– Обука је намењена запосленима у органима управе, државним службеницима који обављају послове из области европских интеграција и међународне сарадње, тако да се они оспособе да стечена знања примењују у пракси – наводи се у документацији Службе.

Коментаришући ову јавну набавку, Иван Нинић из Центра за владавину права каже да је то очигледан пример нерационалног и несврсисходног трошења буџетског новца, чиме се обесмишљава политика штедње у јавном сектору.
– Зашто баш француски језик и какве ефекте ће то имати у раду државне управе? Не верујем да постоји рационално објашњење, осим потребе да се пре краја године расположиви новац потроши. Могућност усавршавања о трошку државе један је од разлога зашто је посао у јавном сектору атрактиван. Уосталом, јавна је тајна да постоје државне институције које својим службеницима финансирају пливање и фитнес програме – наводи Нинић.

Извор:Курир