Издвајамо Србија

РОБОВЛАСНИШТВО: Терају га да ради са повређеном кичмом и покушавају да му уруче отказ, док се не обави преглед!

Систем раднику ломи кичму

Београђанин Дејан Јанковић, радник фирме Пилепром Ћирковић из Ваљева, тврди да се повредио на послу, а упркос томе што не може да ради, здравствена комисија тражи да се врати на радно место док се не обави преглед и снимање магнетном резонанцом, заказано за 31. мај 2017, док послодавац за то време покушава да му уручи отказ.


Неважан властима

Јанковић је на много адреса тражио помоћ, али га нико није удостојио одговора.
– Коме у овој држави да се жалим. Писао сам неколико пута премијеру Александру Вучићу, министру здравља Златибору Лончару, комисијама, инспекцијама, нико ме није удостојио ни слово да ми одговори – у неверици објашњава Јанковић.


Наиме, да би био утврђен степен његове повреде потребан је снимак магнетне резонанце, на основу чега би му здравствена комисија одобрила боловање, а лекари одредили лечење. Међутим, снимање му је заказано тек 2017. године, па до тада мора да ради, иако је неспособан за посао.

– Почетком јула стигло је на фарму у Ваљеву 12 тона хране за пилиће коју сам истоварио с колегама. Морао сам то да урадим, иако сам већ имао повређену кичму. Успео сам пет тона да избацим и нисам више могао, кичма није издржала. Отишао сам код лекара у Београд и добио 14 дана боловања. Тада су тек почели моји проблеми – прича Јанковић за “Вести”.

Током боловања стање се погоршало и морао је хитно ноћу да оде у неурохирургију Земунске болнице. Прегледао га је дежурни неурохирург и рекао да је неспособан за рад и да мора да сними кичму. Јанковић је отишао у болницу на Бежанијској коси, где су му заказали магнетну резонанцу за 31. мај 2017, дакле за готово годину дана.

– Без тога не може да се утврди да ли треба да идем на операцију. Међутим, пошто немам снимке магнетне резонанце, две лекарске комисије су одлучиле да сам способан за посао и крајем августа су ми прекинули боловање. Терају ме да радим док не снимим кичму, а ја не могу ноћу да заспим по два сата због болова – огорчен је Јанковић.

Он сада мора да бира да ли да се врати на посао и погорша стање, или да се брине о здрављу. Једини спас може да му донесе трећестепена комисија.

– Међутим, и то мора да се плати 4.500 динара, које немам. Да имам, платио бих магнетну резонанцу. Плате су лоше, а и не исплаћују ми зараду. Још ми дугују паре из прошле године. Слали су ми два пута поштом отказ, нисам хтео да потпишем и примим. А од болова не могу да заспим као човек – прича Јанковић “Вестима”.

Извор: vesti-online.com

loading...
Loading...