Издвајамо Свет

РУСИЈА И САД НА КОРАК ОД СУКОБА У СИРИЈИ: Ако кренете последице ће бити страшне!

Руске новинске агенције преносе речи портпаролке руског министарства спољних послова Марије Захарове која је рекла да ће могућа америчка интервенција против сиријске војске, која се најављује као могући одговор на руско и Асадово бомбардовање побуњеника у Алепу, „довести до страшних, тектонских последица не само на територији ове земље, већ и у циелој регији“.Промена режима у Сирији, казала је притом, створила би вакум који би „брзо испунили терористи свих врста“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Напетости у односима САД и Русије због Сирије ескалирале су након пропасти примирја прошлог месеца, при чему су се велесиле међусобно кривиле за неуспех примирја.Снаге сиријске војске уз подршку руских војних авиона извршиле су велики удар на делове северног града Алепа под контролом побуњеника.

Према најновијим информацијама, у суботу је напалм и фосфорним бомбама погођен стари део Алепа, а бурад пуна бомби бацана су на болницу коју држи Сиријско-америчко медицинско друштво. Жртве се броје у десетинама.

Раније је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров оптужио Американце да штите џихадисте, понајпре групу која је донедавно била позната као Фронт ал-Нусра, али у Стејт Департменту су његову оптужбу оценили апсурдном.

Наиме Лавров оптужио је рекао да САД покушавају да поштеде џихадистичку групу у Сирији, у случају ако им затреба за свргавање сиријског председника Башара ел Асада.

Лавров је рекао за ББЦ да су САД прекршиле обећање и да нису одвојили Џабхат Фахт ал Шам (некадашњи ал-Нусра фронт) и друге екстремистичке групе од умерених побуњеника у Сирији.“Они још нису у стању или не желе да то учине. Верујемо да је план да се поштеди ал-Нусра фронт“, казао је руски шеф дипломатије.

Извор:Планета