Издвајамо Свет

РУСИЈА отвара још једну базу у Сирији

Осим ваздухопловне базе Хмејмим, руска авијација требало би да има још једну базу у Сирији, с обзиром да руска кампања против ДАЕШ-а још није завршена, рекао је војни аналитичар Александар Перенџијев.

Александар Перенџијев је нагласио потребу да руске ваздухопловне снаге направе другу базу у Сирији, јер кампања против терориста још увек траје.

Тренутно су руски авиони ограничени заустављањем у ваздухопловној бази Хмејмим на међународном аеродрому Басел ел Асад у близини Латакије. „Сматрам да осим Хмејмима, руска авијација треба да има још један аеродром у Сирији, да би пилоти били заштиц́ени од могуц́их терористичких напада након извршавања задатака“, рекао је Перенџијев.

Сматрам да осим Хмејмима, руска авијација треба да има још један аеродром у Сирији, да би пилоти били заштићени од могућих терористичких напада након извршавања задатака – рекао је Перенџијев.

– Као друго, руским ваздухопловним снагама је потребна база за припреме напада, да би повећале ефикасност борбених мисија и смањиле потрошњу ресурса – истакао је он.

У августу 2016. године саопштено је да Русија планира да прошири базу Хмејмим како би се осигурало да операције теку глатко и повећала безбедност додавањем писти, изградњом барака и болнице, као и одређивањем посебног великог места за велике транспортне авионе.  Москва је започела прве ваздушне нападе на положаје ИД-а и Нусра фронта у Сирији на захтев сиријског председника Башара Асада 30. септембра 2015. године. Бомбардовање се вршило у блиској сарадњи са сиријским властима.

У марту 2016. године руски председник Владимир Путин наредио је повлачење већег дела руског контингента у Сирији и навео да је њихов задатак испуњен.

Међутим, неке јединице остале су у земљи да би пружале ваздушну подршку копненим акцијама сиријске војске.

 

Извор:rs.sputniknews.com