Издвајамо Свет

РУСИЈА ПИТАЛА КЕРИЈА : „Ко ће одговарати за стотине хиљада побијених цивила у Југославији, Ираку, Авганистану?“

Стејт департман је почео да донекле и тактички „хлади“ оптужбу свог шефа Џона Керија да је Русија – заједно са сиријском армијом – починила ратне злочине који се морају истражити.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портпарол америчке дипломатије, Џон Кирби, изјавио је да његов шеф није оптужио Русију за ратне злочине у Сирији, већ је само тражио да поведе истрага поводом „удара по цивилима“:

„Кери је изнео властито мишљење о кршењу међународних норми и указао да је потребно обавити истрагу да би се установило да ли су ти удари ратни злочини. Ти инциденти, по процени Стејт департмана, заслужују истрагу као потенцијални ратни злочини“.

Кирби није био у стању да прецизира о каквом удару је Кери говорио, доводећи га у везу са сиријском армијом и Русијом и тврдећи да је притом било 20 убијених и 100 рањених. Рекао је само ово:
„Могу само да претпоставим да је говорио о удару који је изведен јуче на пољску болницу“.

Пре Керија је шеф француске дипломатије Жан-Марк Аро изјавио да о дејствима Русије и сиријске армије треба повести истрагу као о „ратним злочинима“.

Поводом Керијеве оптужбе огласио се ноћас опуномоћеник Министарства иностраних послова РФ за људска права, демократију и владавину закона – Константин Долгов – позвавши државног секретара САД да се присети стотина хиљада које је његова земља побила у Југославији, Ираку и Авганистану.

Притом је нагласио: „Кери лицемерно оптужује Русију за ратне злочине у Сирији. А ко ће одговарати за стотине хиљада побијених цивила у Југославији, Авганистану, Ираку, Либији и у самој Сирији?!“

Извор:Интермагазин