Издвајамо Русија

РУСИЈА у завршној фази припрема нуклеарног контра удара на САД

Вежба руске војске (фото:Јутјуб)

Тензија између Русије и САД-а се подиже како су обе земље одлучне да остваре своје право да се бране од изненадног нуклеарног напада од стране других земаља.

Министарство иностраних послова Русије је изразило “озбиљну забринутост“ због ратних изјава Вашингтона и њихових планова за модернизацију нуклеарног оружја. Стога Русија предузима контра-мере како би осигурала своју националну безбедност, извештава “РТ”

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Обе земље су одлучне да задрже своје право на први удар нуклеарним оружјем, стварајући атмосферу неповерења и појачане опасности од нуклеарног рата.

Амерички секретар за одбрану Ештон Картер је рекао америчким војницима у ваздухопловној бази Мајнот у Јужној Дакоти да Пентагон тражи 108 милијарди долара у наредних пет година да унапреди национално нуклеарно тројство – интерконтиненталне балистичке ракете, балистичке подморнице и стратешке бомбардере. Он је такође најавио да НАТО прегледа своју “нуклеарну књигу“ да би одвратио потенцијалне “страшне нападе“ Русије.

“Са друге стране Атлантика, ми освежавамо нуклеарну књигу НАТО-а да бисмо боље интегрисали конвенционално и нуклеарно застрашивање како бисмо се осигурали, планирамо и тренирамо као да смо у борби и одвраћамо Русију од размишљања да могу имати користи од употребе нуклеарног оружја у сукобу са НАТО-ом, од покушаја да то ескалира,“ изјавио је Картер у понедељак.

Коментаришући изјаве Картера по питању нуклеарног застрашивања, Министарство спољних послова Русије је изразило “озбиљну забринутост због поменуте спремности да се користи нуклеарни потенцијал у случају оружаног сукоба уз учешће Русије са циљем да спречи нашу земљу од могућности коришћења нуклеарног оружја у сузбијању агресије.“

“Наравно да ћемо имати у виду да нам се САД приближава и да ћемо предузети неопходне контра-мере како бисмо осигурали националну безбедност,“ упозорило је министарство.

Министарство је саопштило да је Картер у својим коментарима у Мајноту највероватније одговарао на руске војне доктрине које осигуравају руско право да користе нуклеарно оружје као одговор на употребу нуклеарних и других оружја масовне деструкције, или у случају агресије са конвенционалним оружјем која угрожава само постојање државе.

“Посебно истичемо – доктрина указује на агресију против Русије, а не неку “неуспелу агресију“ са наше стране, како је Картер рекао. Такво флагрантно нарушавање званичног руског документа значи да амерички министар или користи погрешан превод или планира опасну игру,“ наводи се у саопштењу.

Према Картеровој логици, каже министарство, у случају напада на Русију, САД ће бити спремне да искористе своје нуклеарно оружје како би се осигурале да Москва неће узвратити ударац. Москва се нада да Вашингтон “разуме значење таквих изјава и њихове могуће последице за међународну безбедност и стабилност.“

Након посете у Мајнот бази, он је одржао још један говор о политици нуклеарног оружја САД-а у ваздухопловној бази Киртланд у Новом Мексику у уторак. Тамо је секретар одбране појаснио да је америчка доктрина нуклеарног застрашивања увек чувала право на “први удар.“

“То је сада наша доктрина, и ми немамо никакву намеру да мењамо ту доктрину,“ рекао је Картер одговарајући на питање о могућности да Русија и Северна Кореја почну да “машу“ својим нуклеарним аресналим да застраше САД.

У оба своја говора, Картер је обећао да ће унапредити америчко нуклеарно тројство, које се састоји од носача нуклеарних бомби, нуклеарних подморница и лансера интерконтиненталних балистичких ракета.

Министарство иностраних послова је рекло да ово унапређење значи да САД тражи да се обезбеди “веома ефикасно средство за нуклеарни напад,“ док се они ограђују против-ракетним одбрамбеним системом. “На тај начин, војни притисак САД-а на руску стратегију,… ће добити софистициранију и опаснију војно-техничку компоненту.“

Док Картерове изјаве називају још једном манифестацијом “русофобије“ чланова Обамине администрације, министарство иностраних послова није могло а да не истакне “посебан цинизам“ у име америчког председника који је добио Нобелову награду за мир због својих наводних “захтева за нуклеарним разоружањем.“

 

Извор:Wебтрибуне.рс