loading...
Издвајамо Русија

Руско „оружје судњег дана“ сеје страх на Западу (ВИДЕО)

„Застрашујућа ракета“, „маскирани ђаво“, „нуклеарни пакао“ само су неки од епитета којим западни медији описују нову руску интерконтиненталну балистичку ракету. Британски експерти тврде да ће она бити у стању да „у секунди уништи целу једну земљу“.

До „експлозије“ у западним медијима дошло је након што је Русија објавила ексклузивне фотографије највећег икада руског нуклеарног пројектила, који је у развоју од 2009. године. Западни војни експерти наводе да је „Сармат“ највећа ракета коју је човек икада направио, као и да Вашингтон „нема чиме да јој парира“.

Запад је, додуше, до сада смиривало то што је претходник „Сармате“, чувени „Војвода“, поприлично застарео — развој прве модификације тог пројектила почео је још 1969. године, а последњу верзију те балистичке интерконтиненталне ракете совјетска армија је преузела на коришћење крајем осамдесетих година прошлог века. Годинама су на Западу стрепели и од „Војводе“ — због огромне моћи назвали су га чак и „Сатана“.

Последњих година, додуше, Запад је охрабривало то што се век трајања „руских ђаволака“ ближио крају. Управо због тога је вест о стварању нове ракете РС-28 „Сармат“, коју зову „наследником“ или „сином Сатане“, постао за западне партнере Русије веома непријатно изненађење. Нова ракета је, за разлику од „Војводе“, која је произвођена на територији Украјине, у потпуности руска.

Али „Сармат“ ће бити још убојитији од „Војводе“ — експерти кажу да ће превазићи претходника и по енергетској ефикасности, што ће тој ракети омогућити да погађа циљеве у било којој тачки на свету. Биц́е способна да се супротстави свемирском ешалону ударних средстава, а моц́и ц́е да се лансира практично са сваког места и у свим правцима.

„Сармат“ још називају и „убицом ракетних штитова“, јер су те ракете стању да ескивирају одбрамбене радарске системе и да у једном маху униште површину величине Француске или Тексаса.

Стручњак за ракете, руски генерал-мајор у пензији Владимир Васиљенко, за Спутњик је објаснио да се током прављења ракете „Сармат“ водило рачуна о томе да и Американци развијају свој систем противракетне одбране и да нови пројектил мора бити јачи и паметнији од противничког.

У Москви кажу и да ће нова ракета моћи да лети преко Северног и Јужног пола, одакле нико не очекује напад, и где нико и не прави противракетни „кишобран“. Конструктори наводе да се „Сармат“ не обазире на противракетну одбрану: „Неће је ни приметити“.

Британски таблоид „Дејли мирор“ писао је да ће најновије руско нуклеарно оружје „унети страх у срца војних руководстава западних земаља“, пошто постојец́е војне технологије, како је наведено, „апсолутно нису у стању да га зауставе“.

„Према незваничним причама, ракетни систем ’Сармат‘ најмоћнији је од свих који су икада направљени“, наводи се у чланку.

Очекује се да ракета буде у стању да понесе и до 10 тешких бојевих глава, или 16 лаких, или комбинацију бојевих глава и контрамера за савладавање непријатељске ракетне одбране. Балистичка интерконтинентална ракета „Сармат“ има домет од најмање 10.000 километара, максималну брзину од седам километара у секунди, тежа је од 100 тона и има погон на течно гориво.

У очекивању да се нова ракета појави, многи инострани војни стручњаци кажу да их највише брине могуц́ност да РС-28, наоружан пројектом 4202, руском хиперсоничном једрилицом-носачем бојевих глава, након одвајања од ракете-носача, може да убрза од 7 до 12 маха и буквално постане хиперсонична крстарец́а ракета. Очекује се да ће Русија ставити „Сармат“ у оперативну употребу до краја 2018. године и да ће након што буде довршен вероватно бити размештен на локације у Сибиру.

Неки руски извори су прецизирали да ће систем бити базиран у укопаним лансирним силосима и стациониран у Ужурској ракетној дивизији и позиционом рејону Домбаровски.

Руски експерти кажу да ц́е „Сармат“ послужити као ефикасан одговор на америчко размештање противракетне одбране у близини руске границе, али и за пројекте као што су „Брзи глобални удар“ — иницијативу Пентагона за савладавење стратешког одврац́ања потенцијалног непријатеља уз употребу масовног лансирања конвенционалних крстарец́их ракета.

Експерти истичу да овако перспективне ракете, као што су „Сармат“ или „Баргузин“, гарантују ефикасан и поуздан одговор било којем агресору који се усуди да против Русије примени оружје за масовно уништење.

Руски Државни ракетни биро „Макејев“, који је објавио како изгледа балистичка ракета РС-28 „Сармат“, у пропратном тексту је указао да „Сармат“ треба да обезбеди „гарантовано нуклеарно обуздавање противника“ руским стратешким снагама. Након што је фотографија нове ракете објављена, неколико најтиражнијих западних медија почело је шири панику и својим читаоцима „утерује страх у кости“.

„Експерти упозоравају да ће Путинова ’Сатана‘ моћи да сатре са лица земље источну обалу Америке за само неколико минута уколико почне Трец́и светски рат“, наводи британски „Сан“, плашец́и људе „руским нуклеарним паклом“. Таблоид је пренео и коментар америчког аутора Пола Крејга Робертса, који је раније писао о томе да само једна бојева глава може да уништи скоро цео Њујорк, а пет или шест — целу Источну обалу САД.

Британски „Дејли мејл“ наводи да је ракета „најозбиљније упозорење Западу“. „’Сармат‘ неће избрисати са лица земље само америчку источну обалу, већ Енглеску и Велс, и то 2.000 пута моц́нијом бомбом од оних које су бачене на Хирошиму и Нагасаки“, гласи један од текстова у том листу.

Амерички „Њујорк пост“ тврди да је нуклеарна ракета „Сатана“ у стању да створи „пакао на земљи“. „Руско нуклеарно оружје је ’замаскирани ђаво‘“, наводи се у тексту високотиражног њујоршког листа.

Извор:rs.sputniknews.com