Издвајамо Свет

САД ДЕПОРТОВАЛЕ ОФИЦИРА ВОЈСКЕ РС: Лагао о својој улози у сребреничком масакру

САД депортовале су у Србију бившег официра Војске Републике Српске и његову супругу зато што су дали неистините информације о његовим активностима у рату 1992-1995, кад је био официр, како би добили избегличке бенефиције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Некадашњи официр ВРС Ратко Маслењак и његова жена Дивна депортовани су у Београд јер нису дали тачне податке о Ратковој улози током рата у БиХ, саопћила је Америчка имиграцијска и царинска агенција.“Пар је сакрио или лагао о широком учешћу супруга у рату у Босни и Херцеговини 1992-1995, као и у Сребреници у јулу 1995. године. Пар у више наврата није открио информације и отворено је лагао имиграционе власти САД о Ратковом широком ангажману у злогласној Братуначкој бригади, војној јединици уплетеној у пружање помоћи у бруталном прогону и масакру хиљада босанских муслимана током сукоба“, наводи се у саопштењу објављеном на интернет-страници америчке имиграцијске и царинске агенције.

Брачни пар је 2000. године преваром ушао у САД. Ратко Маслењак је 2004. добио стални боравак, а Дивна Маслењак је 2007. године постала натурализована држављанка САД, пише Балкан инсајт. После истраге спроведене у Кливленду (Охајо), где су живјели, Ратко Маслењак је 2007. осуђен за превару у циљу добијања избегличких бенефиција, док је Дивна Маслењак осуђена за превару у циљу натурализације и за коришћење стеченог статуса како би њен супруг преваром добио избегличке бенефиције.

Извор:Слободна-босна.ба