Издвајамо Свет

САД У ПАНИЦИ: Руска војска се враћа у базу, из које на нишану држи америчку Шесту флоту!

Опрема треба да буде из Русије допремљена бродовима. Прво ће се вероватно појавити радарска станица, па мањи војнички контигент и авиони

Све треба да буде готово до краја 2018-те или почетка 2019-те године, а Египат је уверен да је геополитичка позиција Русије и у његовом интересу

 

НИЈЕ чудо што су Американци „поживотињили”.

 

Москва сиријски Тартус претвара у своју пунокрвну поморску војну луку, а ускоро ће се њене војне базе појавити поново у Вијентаму и на Куби. Али, не само у тим земљама, у којима их је држао Совјетски Савез.

 

Русија – како пише утицајни московски дневни лист „Известија” – већ преговара са Египтом о повратку у совјетску авио-базу у египатском граду Сиди-Барани, што би Кремљу дало много веће геополитичке могућности на Блиском Истоку и у Африци.

 

Довођење те базе „у ред” треба да буде завршено до краја 2018-те или почетком 2019-те.

 

Како тренутно ствари стоје, Каиро је спреман да Русији препусти ту базу јер сматра да њен геополитички гард одговара и његовим интересима.

 

„Известија” тврде да је између две земље већ договорено да Русија потребну војну опрему достави бродовима.

 

Москва ће имати право да у бази Сиди-Барани држи стални војнички контигент чији број, наводно, у првој фази неће бити претерано велики.

 

Бивши члан египатског Генералштаба Талат Мусалам поводом целог аранжмана је рекао:

 

„Иако већ има авио-базу у сиријском Хмејмиму, за Русију би држање авијације у Египту било драгоцено јер би јој дало прилику да решава војне задатке у западном Медитерану, укључујући и Либију у којој нестабилност и превирања и даље трају”.

 

Високи функционер Државне Думе (доњег дома руског парламента) – Андреј Красов – поводом „повратка у Египат” рекао је:

 

„Све већи број земаља, међу којима је и Египат, почео је да схвата улогу Русије у очувању равнотеже снага у свету. Уосталом, једна је ствар борити се против тероризма на речима, а сасвим је друго оно што Русија чини у Сирији.”

 

Неки процењују да ће се у Сиди-Барани прво појавити рарарска станица, са складиштима горива и осталог и радионицама за „лаки ремонт”.

 

Русија ће се вратити у Сиди-Барани после равно 45 година.

 

То је некада била совјетска поморска база из које је СССР држао на оку америчку Шесту флоту.

 

Извор: Факти.рс