Издвајамо Русија

САД У ШОКУ: Москва Сирији хитно испоручује партију зенитних ракетно-топовских система „Панцир”

РУСИЈА је одлучила да хитно појача сиријску противваздушну одбрану.

Како пише добро обавештени московски дневни лист „Известија”, који се позива на „војно-дипломатске кругове” у главном граду РФ, Дамаску ће бити испоручени најновији зенитни ракетни системи.

Исти лист наглашава: „Русија разматра могућност да Сирији испоручи  партију зенитних ракетно-топовских система „Панцир”. Уговор о продаји тих система Дамаску био је потписан још пре неколико година, али је из финансијских разлога био реализован тек делимично. Сада је одлучено да се Дамаску предају преостали „Панцири” без тражења да испорука буде одмах плаћена”.

Московски лист не открива која модификација овог ефикасног „мешовитог система” ће бити испоручена Сирији.

Експерти, на које се позвао, указали су да се Москва за хитно јачање сиријске ПВО одлучила због америчке претње да ће бомбардовати сиријску армију и њену војну инфраструктуру, укључујући аеродроме.

„Известија” не наводе ни колико „Панцира” ће добити сиријска армија, али указује да ће их сигурно бити више од 10.

Осим самих „Панцира”, у Сирију ће бити отпремљени и додатни радари и командни системи везе који ће омогућити да ракетни системи делују у саставу батерија .

Москва и Дамаск су уговор о „Панцирима” потписали још 2008-ме. Наводно се радило о партији до 50 таквих система са најмање 700 ракета. Уговор је вредео око 730 милиона долара.

„Панцири” су у стању да обарају авионе, хеликоптере, дронове и високопрецизне пројектиле, укључујући крстареће ракете.

„Панцири” имају домет до 20 километара, а у Сирији ће бити у функцији онемогућавања америчког „плана Б”

Директор агенције „Спољн политика” и програмски директор дискусионог клуба „Валдај” – Андреј Сушенцов – нагласио је:

„Ако сиријски „Панцир” обори амерички авион – ситуација ће постати још сложенија него што је сада јер ће Вашингтон и Пентагон окривити Русију. Конфронтација између Русије и САД биће дигнута на нови ниво, али се ти системи и испоручују да се Пентагон одврати од авио-удара по Асадовим снагама”.

 

Извор: факти.рс