Издвајамо Србија

ШИПТАРИ У ПАНИЦИ: Путин преузима север Косова и Метохије!

ПРИШТИНА – Лидер Самоопредељења Аљбин Курти страхује да би Заједница српских општина била “мини влада“ која би могла да успостави контакте са Владимиром Путином.

Оснивач опозиционог радикалног покрета и посланик у косовском парламенту је најавио да ће уједињена косовска опозиција борити свим силама да се тако нешто не догоди, односно да ЗСО не буде формирана.

Курти је у изјави за црногорску редакцију РТК рекао да ће ЗСО имати свог председника, заставу и симболе, потпуни надзор када су у питању привредни развој на локалу, урбано и рурално планирање, здравство, образовање, култура.

Навео је и да ће ЗСО имати шефа администрације и извршни одбор и на неки начин бити „мини влада“ од седам особа.

Према његовим речима, ЗСО ће имати право да успоставља дипломатске односе са другим сестринским заједницама, на пример, како је рекао, са онима у Републици Српској, Србији, Русији, Белорусији…

“Знамо да Милорад Додик данас има много боље односе са Путином него са Вучићем. Ако се оснује Заједница са већинским српским становништвом на Косову она ће се одмах повезати са Путином. Ми то не можемо дозволити и спремни смо да предузмемо све радње и активности које су неопходне како бисмо то спречили“, казао је Курти.

Објаснио је да стога уједињена опозиција има два захтева за косовску владу.

Први је да траже да се споразум из августа 2015. о Заједници српских општина поништи, као и споразум о демаркацији са Црном Гором.

“Споразумом са Црном Гором ми губимо око девет хиљада хектара земље на Проклетијама, или албанским Алпима како их ми називамо, због тога што се граница повлачи више унутар територије Косова“,” рекао је Курти.

Иначе, опозиција на Косову је најавила је још једне протесте за осмогодишњицу од једностраног проглашења косовске независности, 17. фебруара, а Курти не искључује ни нереде какви су се већ догађали на опозиционим протестима.

Курти је казао да опозиција наставља и са блокадом косовског парламента.

“У будућности ми нећемо дозволити да се наставе седнице скупштине Косова. Ми и даље имамо сузавца довољно, добијамо га од полиције која га баца током протеста. Ми те чауре са сузавцем које се не активирају узимамо и уносимо у скупштину“, казао је Курти.

 

Извор: Танјуг