Издвајамо Свет

ШОЈГУ УПОЗОРИО САД: Охладите се на време, имамо високопрецизно и далекометно оружје за хлађење!

Сергеј Шојгу (Фото: Јутјуб)

Сиријски председник Башар Асад објавио је да Дамаск има намеру да ослободи источни део Алепа.

У интервјуу данској телевизији ТВ 2, подвукао је: „Наставићемо борбу против побуњеника све док не напусте Алеп. Они то морају урадити. Друга варијанта не постоји. Не пристајемо на то да терористи држе под својом контролом било који део Сирије, дакле – не само Алепа. То је наша мисија, то је наш цилј. То је наш следећи корак“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ослобађање Алепа отвориће јединицима сиријске армије пут према граду Идлибу и према турској граници. Идлиб је последњих година постао штаб и тврђава џихадиста и „умерених побуњеника“ које подржава Запад.

Битка за Алеп већ је постала пресудна битка, не само грађанског рата у Сирији, него и глобалне конфронтације на Блиском Истоку у коју је увучено 80 држава.

Асадове речи наговештавају „завршну битку за Алеп“, мада је специјални емисар генералног секретара УН за Сирију, Стафан де Мистура, предложио да учествује у извођењу припадника терористичке групације Џебхат ан-Нусра из источног Алепа.

Ово, наравно, није само његова иницијатива. Највероватније се иза свега крије намера Американаца да спасу ову сиријску филијалу Ал Каиде.

 

У овом контексту, може се разумети и изјава портпарола Беле куће, Џоша Ернеста, да Вашингтон не искључује могућност авио-удара по сиријској армији, мада сумња да је то у интересу САД и да би то довело до смањења насиља у Сирији.

После Ернеста огласило се и руско Министарство одбране које је „колегама у Вашингтону“ указало на могућности своје противваздушне одбране у Сирији.

Портпарол МО РФ, генерал Игор Конашенков, нагласио је да је радијус дејства зенитних ракетних система С-300 и С-400, који штите руске базе у Тартусу и Хмејмиму, такав да може постати „изненађење за сваки непознати летећи објект“.

„Скрећем пажњу усијаним главама да смо – после удара авиона коалиције по сиријским снагама код Деир ез-Зора 17. септембра – предузели све неопходне мере да искључимо сличне „грешке“ на штету војника и војних објеката Русије у Сирији“.

Конашенков је скренуо пажњу и на то да амерички медији намерно пласирају „вести“ о сигурним ваздушним ударима по сиријској армији. Нагласио је да забринутост нарочито изазива то што иза тих провокација стоје представници ЦИА и Пентагона који су пре само месец дана реферисали Бараку Обами да је сиријска „опозиција“ под контролом, а сада лобирају „кинетички сценарио за Сирију“.

 

Руски генерал је нагласио: „Препоручујем колегама у Вашингтону да пажљиво проуче могуће последице реализације таквих планова. Указујем унапред да посаде које управљају нашим системима ПВО тешко да ће имати времена да преко ,директних телефонских линија’ утврђују куда лете ракете које се приближавају и коме припадају“.

Конашенков је још додао: „А илузије дилетаната о постојању невидљивих авиона могу се сударати са разочаравајућом реалношћу“.

Данас је о Сирији говорио и руски министар одбране Сергеј Шојгу. Открио је – на саветовању са кључним људима руске војне индустрије и науке – да су војни авиони и бродови његове земље у досадашњој сиријској кампањи, која је започела у септембру прошле године, користили и крстареће ракете великог домета Х-101                .

„У Сирији смо стекли искуство коришћења високопрецизног оружја великог домета са бродова и подморница из акваторија Каспијског и Средоземног мора. Наша стратешка авијација је први пут у ратним условима користила ракете ваздушног базирања Х-101 чији је домет 4.500 километара“.

Додао је да су дејства руске авијације и морнарице стабилизовала ситуацију у Сирији и помогла Дамаску да ослободи значајан део националне територије од терориста.

Шојгу је оценио да су многи видови руског наоружања прошли са успехом тестирање у сиријској пустињи и да су показали „поузданост и ефикасност“. Нагласивши да руска војна индустрија ради на новим типовима перспективног наоружања, учесницима саветовања је препоручио да у даљем раду узму у обзир „сиријско искуство“.

 

Извор:Факти.рс