Издвајамо Србија

ШОКАНТНО: Амбасадор СРБИЈЕ у САД вређа ПУТИНА и РУСИЈУ! Ево шта је рекао…

Амерички лист „Чикаго марун“ објавио је у свом чланку да је Ђерђ Матковић, амбасадор Србије у САД-у рекао да „Владимир Путин има велики его, да жели да буде владар света и да Русија поново постане велика суперсила“. Као што се може претпоставити, овај чланак изазвао је бурне реакције, а изјаву Матковића многи су оценили као искакање од правила дипломатске праксе, али и кршење овлашћења опуномоћеног дипломатског представника Србије у једној од најутицајнијих земаља на свету. Међутим, главно питање јесте, шта је заиста рекао Ђерђ Матковић у Чикагу?

– Амбасадор Србије у САД Ђерђ Матковић је на трибини у Чикагу говорио савршено одмерено о односима Србије и Русије – тврди модератор трибине, професор на Чикашком универзитету Нада Петковић.

У писаном одговору Спутњику Петковићева наводи да разговор са Матковићем, који је водила на Институту за политику при Чикашком универзитету 3. октобра, није снимљен, како каже, нажалост, јер је „требало овековечити једну необично пријатну, информативну, разумну и пре свега научно и политички осмишљену презентацију“.

Петковићева, која 30 година предаје на Чикашком универзитету и сарадник је других универзитета и академских организација, као и активни члан српске заједнице у САД, истиче да је разговор са Матковићем вођен пред пуном салом слушалаца, углавном студената Универзитета као и мањег броја предавача и других чланова универзитетске заједнице.

Питања која је постављала односила су се, како каже, на историју и развој билатералних односа САД и Србије, процес приступа Србије у ЕУ, економску сарадњу са САД и могућности проширења те сарадње, проблем са избеглицама из Сирије, политичкој платформи премијера Александра Вучића, али и на развој туризма у Србији и успостављање директне авионске везе „Ер Србије“ са САД.

Према њеним речима, по завршетку њеног разговора са амбасадором Матковићем, уследила су питања присутних, а једно се тицало односа Србије са Русијом.

– Амбасадор је на питање одговорио опширно, добро припремљеним и савршено одмереним језиком, истичући традиционално добре дипломатске и економске односе Србије и Русије, уверење да ће тензије које постоје између САД и Русије бити савладане, значај Русије као велике силе у међународним односима и улогу председника Путина, улагање напора САД ка остваривању и унапређењу дијалога са Русијом, што би допринело решавању акутних проблема с којима се свет данас суочава – наводи Петковићева.

То није став Србије

Српски шеф дипломатије Ивица Дачић оградио се од наводне изјаве Ђерђа Матковића, истичући да она не изражава званичне ставове наше земље.

 

Извор:rs.sputniknews.com