Издвајамо Регион

СКАНДАЛОЗАН ЗАХТЕВ: Изетбеговић тражи понављање избора у Сребреници и Стоцу!

Лидер СДА Бакир Изетбеговић најавио је данас да ће тражити понављање избора у Сребреници због неразјашњене улоге полиције Републике Српске при пребројавању гласова, а да избори у Стоцу морају да се понове како би се решили проблеми након што је гласање 2. октобра прекинуто због насиља.

Изетбеговић је, образлажући захтев колегијума СДА да се избори понове у Сребреници, рекао да чланови општинске изборне комисије у том граду нису могли несметано да раде свој посао јер су полицајци РС у једном тренутку преузели надзор над гласачким материјалом, па је упитна законитост читавог процеса.

Колегијум СДА у саопштењу тражи да се пониште избори у Сребреници, јер је грубо нарушен интегритет изборног процеса упадом припадника МУП-а РС 4. октобра у зграду Општине Сребреница, у којој је чуван изборни материјал, пренео је портал „Кликс“.

„Тиме су прекршене одредбе члана 2.13 и 5.27 Изборног закона БиХ којима су прописане искључиве надлежности Општинске изборне комисије у чувању изборног материјала, утврђивању и обједињавању збирних резултата, те достављању изборног материјала Централној изборној комисији. Овакво противзаконито стање трајало је до 5. октобра и у том периоду Општинска изборна комисија није могла вршити своје надлежности, чиме је нарушен интегритет и легалитет локалних избора у Сребреници“, наводе из СДА.

Колегијум СДА је разматрао и питање локалних избора у Стоцу. Захтевају од Централне изборне комисије да донесе одлуку о поништењу избора на редовним бирачким местима и закаже нове изборе у законом прописаном року, тј. у року од 14 дана од дана правоснажности одлуке.

Колегијум СДА је најоштрије осудио отворену претњу коју је Милорад Додик упутио Бошњацима у РС због тога што на протеклим локалним изборима нису гласали за његову, већ за другу политичку странку.

„Ако је и од Додика, превише је. Невероватно је да председник једног ентитета оптужује један од конститутивних народа да, вршећи своје бирачко право које му је загарантовано ’Уставом дестабилише РС‘, те да ће према том народу имати ’један савим другачији однос‘. Осим што овакав иступ представља еклатантан пример говора мржње, ово представља и кривично дело изазивања националне, расне и верске мржње, раздора и нетрпељивости из члана 145а Кривичног закона БиХ“, поручују из СДА.

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

октобар 2016.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31