Издвајамо Свет

СКАНДАЛОЗНО! ЗАПАДНИ МЕДИЈИ: У Републици Српској победили проруски сепаратисти!

У осврту на прве резултате локалних избора у БиХ, АП наводи да је “међу националистичким партијама које су лако победиле и она која жели одвајање од Босне”.

Западни медији истичу да ће изгледа Сребреница добити свог првог градоначелника Србина за последњих 17 година.Такође наводе да је “Сребреница позната по масакру из ратног времена 8.000 муслимана који су починиле српске снаге”

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оцењује се да је “у Републици Српској проруска сепаратистичка странка која је на власти више од деценије победила коалицију наклоњену Европској унији која није ништа мање националистичка” и објашњава да је “Савез независних социјалдемократа (СНСД), који предводи председник Српске Милорад Додик, освојио 30 одсто више општина него на прошлим изборима”.

– Странка је водила кампању на обећању о одвајању Републике Српске од Босне, нешто што су многи националистички оријентисани Срби тражили од распада Југославије током деведесетих година прошлог века. Додикови противници из Савеза за промене усредсредили су кампању на свакодневне економске проблеме, истовремено га оптужујући за корупцију и бацање тог региона у сиромаштво – наводи АП.

 

Агенција додаје да је Додик “успео да скрене пажњу српских бирача с оптужби са корупцију одржавањем референдума у Републици Српској око спорног празника који се слави у том региону, недељу дана пред изборе”.

Аналитичар Адис Араповић тврди за АП да је Додику потез с референдумом помогао у тријумфу на јуче одржаним изборима.

Та агенција, подсећајући на Додиково одбијање да се одазове данашњем позиву на саслушање у Тужилаштву БиХ због референдума који је Уставни суд БиХ прогласио неуставним, наводи и да су му “западне земље претиле санкцијама, он (Додик) ужива подршку Русије”.

АФП у први план износи победу коју је на основу прелиминарних резултата прогласио 34-годишњи Младен Грујичић и наводи да је “Сребреница данас Босна у малом, са муслиманима и Србима који живе једни поред других, али никако заједно, и даље неповерљиви једни према другима више од две деценије од завршетка рата у Босни који је трајао од 1992. до 1995, који је однео 100.000 живота и због којег је расељено два милиона људи”.

За АФП је са јучерашњих избора важно и то што је “муслимански ратни злочинац такође спреман да постане градоначелник након избора у северозападном граду Великој Кладуши, који су дошли у време обновљених напетости у крхкој држави”.

За 77-годишњег Фикрета Абдића агенција наводи да “током босанског рата тај муслимански ратни заповедник стао је на страну Срба против муслиманских снага оданих Сарајеву и прогласио “Аутономну покрајину Западну Босну”, као и да је “2002. осуђен пред хрватским судом и пуштен 2012 након одслужења две трећине 15-годишње затворске казне”.

 

Извор:Танјуг