Издвајамо Православље

СЛАВИМО ЗАЧЕЋЕ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА: На данашњи дан покажите деци зашто су вам највеће благо

Свети Јован Крститељ спада међу најпоштованије светитеље у хришћанском свету и његов дан се прославља неколико пута у току године.

Српска православна црква слави га 20. јануара по грегоријанском календару, 7. јула се обележава његов дан рођења, а дан смрти обележава се празником Усековање 29. августа. Иако мање познат, на данашњи дан се поштује још један празник посвећен овом светитељу – Зачеће Светог Јована Претече и Крститеља.

Прича каже да су Јованови родитељи били стари људи – Захарије и Јелисавета којима је највећа жеља била да добију дете, али то се никако није дешавало. Ипак, овај пар није одустајао од својих молитви Богу и, када су већ били јако стари, догодило се чудо! Јелисавета је остала трудна.

Према предању, када се Јован родио, од његовог пресрећног оца је затражено да на плочици напише име детета и када је он то урадио, малишан је одмах проговорио. Још тада је било јасно да Бог има неке велике планове за Јована.
Као млад, он је живео као пустињак и критиковао морално посрнуће света у којем је живео, а као старији је почео да крсти људе у реци Јордан, говорећи им да их он крсти водом, а да за њим „иде онај који ће их крстити Духом Светим и огњем“.

Због тога је овај светитељ добио и назив Претеча јер претходи Исусу, а Криститељ је јер је у реци Јордан, према предању, крстио и Исуса Христа. Светог Јована је погубио јудејски краљ Ирод одсекавши му главу.
Дан Зачеће Светог Јована Претече и Крститеља у Србији се прославља као крсна слава, али и као празник свих оних парова који желе, а не могу да имају деце.

Народ каже да ће и они, докле год дубоко верују у Бога и моле му се, завредети његову милост. Такође, они који већ имају децу, на данашњи дан треба да се подсете колика су она радост и да им покажу љубав и колико их воле.

Извор:Дневно

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

октобар 2016.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31