loading...
Издвајамо Свет

СМРТОНОСНА КАМПАЊА: Британија обучава саудијске пилоте који бомбардују Јемен!

Британија обучава саудијске пилоте упркос постојећим оптужбама за ратне злочине у Јемену, а то су откриле британске либералне демократе, које су описале своје откриће као “срамотно” и позвале на хитну обуставу обуке, наводи британски “Индипендент”.

“Срамота је да Влада Британије не само што наоружава саудијске пилоте, већ их и обучава. Насумично бомбардовање невиних цивила од стране Саудијске Арабије у Јемену, у јасној супротности са међународним хуманитарним правом, сада је добро документовано. Влада мора да оконча своје саучесништво у овој смртоносној кампањи”, рекао је том листу портпарол странке Либералне демократе Том Брејк, преноси данас Спутњик.

Британски министар одбране Мајкл Фалон на ово је одговорио да је сарадња са Краљевском саудијском авијацијом усмерена на унапређење њиховог процеса гађања, наводи “Индипендент”.

У ваздушним нападима изведеним 8. октобра на погребну церемонију у Сани, према проценама УН, погинуло је 140 особа, а више од 525 људи је рањено, док медији наводе да је могуће да је погинуло 213 особа.

У почетку је арапска коалиција предвођена Саудијцима демантовала наводе побуњеника Хута да је умешана у инцидент, али је касније пристала да се ствар испита.

Јемен је од 2014. године у војном сукобу између владиних снага, на чијем је челу председник Јемена Абд Рабу Мансур Хади, и побуњеника Хута које подржавају јединице војске лојалне бившем председнику Јемена Алију Абдулаху Салеху.

Од марта 2015. године саудијска коалиција, која се састоји углавном од земаља Персијског залива, изводи ваздушне нападе на опозиционе Хуте на Хадијев захтев, подсећа Спутњик.

Извор:Танјуг

loading...