Издвајамо Свет

СПРЕМИТЕ СЕ ОВО ЈЕ ПОСЛЕДЊА ФАЗА ПРЕД ОТВОРЕНИ РАТ: САД прекидају све разговоре с Русијом око Сирије!

Вашингтон је суспендовао све билатералне односе с Москвом поводом сиријске кризе, саопштио је Стејт департмент.

Амерички званичници су пре неколико недеља запретили изласком из сиријског мировног процеса, након што су последњи разговори о примирју у Сирији пропали.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На састанку су учествовали амерички државни секретар Џон Кери и руски министар спољних послова Сергеј Лавров, а након седмодневног прекида ватре, примирје није обновљено.

Русија “није успела да поштује сопствене преузете обавезе”, посебно хуманитарне, и “није била способна” да обезбеди да сиријске власти прекину бомбардовање како је договорено 9. септембра, “него су напротив Русија и сиријски режим одабрали да наставе војни пут”, ; наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Државни секретар САД Џон Кери запретио је прошле недеље да ће прекинути контакте с Русијом после нових напада на сиријски град Алеп.

 

Док ће “контакти“ између америчких и руских авиона на небу изнад Сирије да буду настављени, САД ће повући особље које је требало да учествује у организовању заједничког Центра за имплементацију.

“Ово није одлука која је донета лако”, рекао је портпарол Стејт департмента Џон Кирби, који тврди да Русија и њени сиријски савезници појачавају нападе на области у којима су цивили, преноси АФП.

Раније је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио да се споразум Русије и САД о Сирији налази у стању суспензије, јер је још нејасно како се Вашингтон односи према опозицији која не признаје тај договор.

“Изјаве и потези америчких колега, када је реч о Сирији, одликују се многим противречностима, док је нама приоритет да се превазиђу све двосмислености, поготово јер оне директно утичу на сарадњу са САД када је реч о спровођењу договора, који се тренутно налазе у стању суспензије, јер је нејасно како се Вашингтон односи према опозиционарима који не прихватају тај договор”, рекао је Лавров.

 

Извор:Б92/Танјуг