Издвајамо Србија

СРАМОТА:Православна капела у Приштини претворена у ЈАВНИ ТОАЛЕТ

Газиместан (Фото: Јутјуб)

Недавно обновљена и очишћена гробљанска капела у Приштини претворена је у јавни тоалет и сметлиште, а више православних гробова зарасло је у коров, саопштила је данас Епархија рашко-призренска.

Такво стање постоји и поред тога што се о гробљу наводно брине општинска комунална служба и што гробље обезбеђује плаћени чувар, наводе из Епархије рашко-преизренске.
„Пиликом обиласка православног гробља у Приштини, јереј Саша Митровић наишао је на тужну и мучну слику. Недавно обновљена и очишћена гробљанска капела, претворена је у јавни тоалет и сметљиште, а више гробова зарасло је у коров“, стоји у саопштењу.

Ове слике показују сличну ситуацију као у храму Христа Спаса у центру града, где је Епархија Рашко-призренска недавно одлучила да очисти свој храм, на што је реаговала општина Приштина и послала инспекцију која је (без икаквог налога) забранила даље чишћење храма.“Будући да се ускоро приближавају Митровданске задушнице и да ће бројни верници из Приштине од који већина није у могућности да слободно живи у свом родном граду и врати се у њега, посетити своје гробове Епархија ће морати да организује чишћење и гробљанске капеле и гробља“, наводи се у саопштењу.

Епархија поставља и питање да ли ће градоначелник Приштине поново бити ревносан да пошаље поново инспекцију и спречи чишћење храма као што је до сада био ревносан у непредузимању било каквих мера да се хришћански православни објекти у граду користе као јавни тоалет.Епископ Теодосије је изјавио да је мучно и тешко разумљиво да се у главном граду Косова и Метохије у 21. веку хришћански објекти користе као јавни тоалети.

– То је застрашујући одраз некултуре и одсуства елементарних цивилизацијских норми. Градоначелник Приштине Шпенд Ахмети недавно је у интервјуу КИМ радију изјавио да општина није задужена да проверава да ли се верски објекти скрнаве и оштећују, па зато ништа није предузето приликом скрнављења и подметањањ пожара у храму Христа Спаса – рекао је владика Теодосије.

Теодосије је нагласио да Цркву нико не може да спречи да чува достојанство својих објеката од оних који их упорно скрнаве.

-Овакве злоупотребе верских слобода представљају срамоту за косовско друштво -рекаоје он.

Иѕвор:Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

октобар 2016.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31