loading...
Издвајамо Србија

“СРБЕ НИКО НЕЋЕ ТУЋИ” Вучић критиковао међународну заједницу: Албанци нису ово могли сами да ураде

Некоме очигледно смета шšто вишšе нисмо џžак за ударање и шšто вишšе нисмо земља која пропада и банкротира, изјавио је данас премијер Александар Вучић, додајући “да га брине šто све мање тога зависи од нас”.

“Србија се налази у озбиљној и теšкој позицији. Док изнутра уредјујемо кућу, неко споља покушšава да нас дестабилизује”, рекао је Вучић у интервјуу “Вечерњим новостима”.

На питање да ли је Србија после бриселског захтева да преда Албанцима имовину на Косову практично ударила у зид на путу ка ЕУ, Вучић је одговорио да верује да је у политици увек могић компромис.

“Не могу да говорим на такав начин. Верујем да је у политици увек могућ компромис и да можžемо одговорно да наставимо свој европски пут, али је апсолутно тачно да се налазимо у изузетно тешšкој ситуацији. Покуšавамо да решšавамо ствари изнутра. Покушšавамо да чистимо нашšу кућу, све су лепšе слике, вазе, тепих, али одједанпут због свега šшто долази са стране као да нам се кров урушšава, као да дом прокишšњава, а ми ни криви ни дужžни”, каже председник Владе.

Он додаје и да му није јасно зашто су Албанци одједном покренули питање Трепче, као и да не верује да су они то могли да спроведу сами.

“Није ми јасно заšто су покренули Трепчу одједном, као да је тајминг одабран. ШŠта је циљ? Осим ако неко не жžели дестабилизацију. Не верујем да су Албанци ово могли да спроведу сами, а да неко на то није благонаклоно погледао”, казао је премијер.

Упитан на кога конкретно мисли, он је одговорио да мисли “на све”.

“На целу међународну заједницу. Сви ћуте. Брисел је саопшšтио “примили смо к знању оно šто је Вучић рекао”. Па добро. Šта сад ја треба да кажžем – примили смо и ми к знању”, додаје Вучић.

“Око Трепче ни на шта не можемо да пристанемо”

На питање листа да ли Србији прети трајно замрзавање преговора са Бриселом, ако Пришšтини не преда Трепчу и Телеком, Вучић одоговара да у политици никада није све закуцано.

“Гледаћемо ако можžемо да наставимо разговоре. Нико не можžе да вам кажžе да је све закуцано и да не можžе да се промени. Такве ствари не могу да постоје у политици. Али, око Трепче ни на шšта не моžжемо да пристанемо. Споразум о Телекому је у реду, а акциони план у домену имовине и броја антена мора да се промени”, додао је.

“Нико неће једноствано и лако тући српски народ”

“Даћемо све од себе да сачувамо мир и стабилност. Надам се и верујем да нико неће покуšшати да примени силу. У случају да то неко покушšа, та њихова сила ће бити недовољна. Тачка. Сви који ме познају и који су чули моје речи, добро су схватили ту поруку. Не заборавите и да сам неким другим рекао да неће бити нове ‘Олује’. Нека нико не помисли да ће бити једноставно и лако тући српски народ. То време је прошšло. Прихватамо безброј компромиса и никог нећемо да дирамо. Али, унишšтење и прогон српског народа нећемо дозволити”, нагласио је премијер.

“Нећу се кандидовати за председника”

Одговарајући на питања о председничким изборима наредне године, Вучић је одричито негирао да ће се кандидовати.

“Ја то нећу да урадим. Вредно обављам посао председника владе и žживим за то и радим по цео дан. Ја нисам за председника. Не бих могао тај посао да обављам. Ма, не пада ми на памет”, истиче премијер.

На питање да ли би подржао кандидатуру Томислава Николића, ако одлучи да обнови мандат, Вучић одговара:

“Странка ће за мање од шšест месеци одлучити ко ће бити кандидат. Подржžаћу човека за кога мислим да вреди. Мислим да је Томислав Николић веома добро обављао посао”.

На питање да ли ће Запад имати свог адута на председничким изборима, Вучић каже да ће их имати вишšе, али и да ће рећи да то нису њихови кандидати.

“Вишšе од избора Запада, Истока и осталих верујем у победу наšег народа”, истиче председник Владе Србије.

Вучић о ОТКАЗИВАЊУ ПОСЕТЕ МЕДВЕДЕВА: Не верујем у оно што се прича, он је овде увек добродошао

Вучић је рекао и да је председник Владе Русије Дмитриј Медведев добро дошао кад год буде желео да дође у посету Србији, додајући да не верује у спекулације да је он отказао посету јер наводно српска страна није удовољила свим руским захтевима око припреме његовог доласка.

Извор:Танјуг