Издвајамо Србија

СРБИ ХРЛЕ У КИНУ: Плата и по 2.000 евра, ево како до посла…

Према искуству оних који су тамо отишли, у Кини се до посла најлакше долази под једним условом – знање енглеског језика.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У овој држави, највећа потражња је управо за професорима енглеског језика. Предност имају они који долазе са запада где је енглески језик матерњи, али шансу имају и сви остали ако имају факултетску диплому која гарантује да су завршили енглески језик, или положен ТОЕФЛ тест.

Лична карта земље

Број становника: 1.376.049.000

Површина: 9.596.961 километара квадратних

БДП: 8.154 долара

Валута: кинески јуан

Удаљеност од Србије: 6853.20 километара ваздушном линијом

Највећи градови: Чунгкинг, Шангај, Пекинг, Гуанџоу, Тјенцин, Ђенџен и Вухан

Плате

Просечна нето плата по становнику у Кини износи 3.200 евра. Правници, менаџери и доктори су међу најплаћенијим занимањима, док су послови у туризму, угоститељству, али и у архитектури плаћени скоро четири пута мање.

Најмање просечне плате имају: Плате су изражене у еврима
рецепционери и секретарице 1.162
радници у техничким службама 1.441
грађевински радници 1.843
радници у телекомуникацијама 2.309
архитекте 2.347
продавачи 2.545
учитељи, наставници и професори 2.561
радници у авио компанијама 2.681
рачуновође 2.700
кувари, конобари и туристички водичи 2.600
Средњу просечну плату имају: Плате су изражене у еврима
водитељи и уметници 3.410
информатичари 3.600
фармацеути 4.245
инжињери 4.454
графички дизајнери 5.131
Најбоље плаћена занимања имају: Плате су изражене у еврима
правници 5.273
менаџери 5.683
доктори 8.580

Виза:

Амбасада Народне Републике Кине се налази на адреси Улица Ужичка 25. Број телефона амбасаде је 011/ 3695057.

Радно време амбасаде:

уторак: од девет до 11.30 сати, и од 14 до 16 сати

среда и четвртак: од девет до 11.30 сати

Предаја документације за визу је од девет до 11 сати.

На сајту кинеске амбасаде постоји 16 различитих виза које можете извадити. Оне су распоређене по сврси вашег одласка у ту земљу, па су тако и различита документа потребна за одређену врсту визе.

Документа за радну визу:

1. Дозвола за рад за странце у Кини издата од стране кинеских власти за људске ресурсе и друштвену безбедност, као и позивно писмо овлашћене јединице или потврдно писмо позива које издаје релевантна кинеска једниница.

2. Дозвола за рад за стране стручњаке у Кини издата од стране кинеских власти за људске ресурсе и друштвену безбедност, као и позивно писмо овлашћене јединице или потврдно писмо позива које издаје релевантна кинеска јединица.

3. Потврда о регистрацији канцеларија сталних представника компанија страних земаља (региона) коју је издала кинеска јединица за индустријску и комерцијалну администрацију, као и позивно писмо овлашћене јединице или потврдно писмо позива које издаје релевантна кинеска јединица.

4. Потврда о комерцијалним наступањима издату од стране кинеских државних органа за послове културе или позивно писмо овлашћене јединице или потврдно писмо позива које издаје релевантна канцеларија министарства спољних послова провинцијских власти Кине.

5. Позивно писмо за странце за екстериторијалне нафтне операције у Кини које издаје Кинеска национална екстериторијална нафтна корпорација.

6. Лекарски преглед (за рад дужи од 90 дана).

Оно што треба да знате је да носиоци радне (такозване З) визе морају да, у року од 30 дана од дана уласка, поднесу захтев за боравишну дозволу за странце у администрацији за уласке/изласке органа јавне безбедности под управом локалних власти или на провинцијском нивоу у месту предложеног боравка.

Виза за привремени рад у Кини:

Ова виза се издаје лицима која се упућују на рад у Кину до 90 дана. Неопходна додатна документација је:

1. Позивно писмо овлашћене јединице у Кини.

2. Потврда о привременом раду за странце у Кини.

3. Дозвола за привремени рад странца у Кини.

Корисни линкови:

С обзиром да је Кина доста удаљена од Србије, не препоручује се одлазак “на слепо”, већ је увек боље имати бар неко испланирано радно место. На сајту теацхаwаy.цом можете пронаћи листу потражње радне снаге за одређене послове. Листу тражених занимања у Кини такође можете видети на цхинајоб.цом. Сајтови енглисхфирст.цом и цхина.финдwоркаброад.цом вам такође могу бити од помоћи у проналажењу жељеног посла.

За просечан живот – довољно и 300 евра

Милош, који већ годинама ради у Кини каже да је стан најбитнија ставка.

– Има наравно свега, али нешто нормално је у распону оод 150 до 400 евра. Од собе до двособног стана. Постоји и опција да вам на послу понуде смештај, али то је све ређе и питање је о чему се ради. Ја сам имао понуђен бесплатан смештај, али сам одбио, јер је испод неке моје зоне комфора, мада би се можда неко и задовољио – објашњава он.

Комуналије и трошкови везани за стан су око 40 до 60 евра и варирају у зависности да ли око зграде имате зеленила, цвећа, водене површине, чистаче, чуваре и слично.

– У вези стана је важна напомена да ће те комплет стан тешко изнајмити на краћи период од шест месеци, а често се мора ићи и на уговор од годину дана. Потребно је дати и депозит у висини две кирије, а евентуално се за уговор од пола године можете провући са упола мањим депозитом – објаснио је становник Кине.

Према речима Срба који су у Кини, што се тиче осталих животних трошкова, много зависи од стила живота. Нормалан, обичан, пристојан живот се може живети са буџетом од 300 евра.

Занимљивости:

Запослени у Кини бакшиш сматрају увредљивим.

– Имала сам јако смешно искуство у Кини. Неколико пута нисам хтела да узмем кусур у продавници па су ме радници јурили до врата да би ми дали паре. Исто тако, дешавало ми се неколико пута да заокруже рачун. Рецимо, ако нешто кошта 30,05 јуана, они наплате 30 – рекла је једна девојка која живи у Кини.

 

Извор:Блиц