Издвајамо Свет

СРБИЈА МОРА ДА СЕ ОКРЕНЕ РУСИЈИ! – КЕРИ ПОЗВАО ЕУ И БРИТАНИЈУ на јединство у борби против РУСИЈЕ!

Амерички државни секретар оптужио је Русију и Сирију да су „одустале од дипломатије ради достизања својих циљева војним путем“.

Сједињене Државе, нагласио је притом Кери, осуђују одлуку Русије да своје интересе „повеже са председником Сирије Башаром Асадом“.

Он је реаговао на оцену Москве да Сједињене Државе или нису у стању да реализују оно што је Кери договорио са Сергејом Лавровом или да никада нису ни намеравале да сиријску опозицију која је под њиховом контролом одвајају од терористичког Нусра фронта.

Кери је у говору који је одржао у Немачком Маршаловом фонду у Бриселу нагласио да су САД и ЕУ, захваљујући својој тесној сарадњи, победиле комунизам, разориле Берлински зид, помогле својим пријатељима у Азији и Африци и утростручили број демократских земаља у свету током протеклих 25 година.

Он је позвао Европу на још чвршће везе са Вашингтоном. „Позивам Европу на јачање односа са Сједињеним Државама у условима постојања нових изазова у све сложенијем свету. Јединство Европе и трансатлантско партнерство данас су основа светске безбедности, а то ће и остати. Пре 70 година смо створили институције које су довеле и Европу и САД до незабележеног економског раста“, рекао је Кери и додао: „После одлуке о иступању Велике Британије из ЕУ – западном свету је потребно више Европе, више Велике Британије. Потребни су и интензивнији односи између њих и Сједињених Држава. То треба да буде основа владавине права, демократије и мира у целом свету“.

Кери је на овај начин – индиректно и у „дипломатској“ форми – позвао земље Европске уније да стану у амерички фронт према Русији, али је још једном поновио и да НATO није усмерен на „обуздавање Русије“ и конфронтацију са њом.

Ипак, да не би било превише нејасноћа у односима према Русији, додао је и ово: „НATO је одбрамбена алијанса, а САД желе сарадњу са Русијом у решавању међународних проблема. Међутим, НATO нема намеру да оставља своје позиције и зато наша подршка Украјини остаје неопозива. Русија то треба да зна“.

Као ехо Керијевих речи, стигла је изјава шефа немачке дипломатије, Франка-Валтера Штајнмајера, да ће се високи представници дипломатија САД-а, Немачке, Велике Британије, Француске и Италије окупити у Берлину и „размотрити ситуацију у Сирији“.

У овом контексту, сигурно није случајно што је телевизија Фокс њуз, позвавши се на своје изворе у америчком војном врху, објавила да је Русија пребацила у Сирију модернизоване ракетне системе С-300 – С-300ВМ и притом указала да су ти зенитни ракетни системи у стању да обарају и авионе и крстареће ракете којима располажу САД. Како тврде, С-300ВМ је „у деловима“ стигао у сиријску луку Тартус.

 

Извор: fakti.org/Правда