loading...
Издвајамо Србија

СРБИЈА У ШОКАНТНОМ ИЗВЕШТАЈУ ВАШИНГТОНА: Сарадња Русије са ових 5 земаља претња по националну безбедност САД!

Вашингтон оптужују Русију за злоћудну сарадњу са Европом. Европа зависи од финансијских и енергетских ресурса Москве, наводи се у извештају Вашингтоновог Центра за стратешке и међународне студије.

13. октобра у Вашингтону је објављена студија “Приручник Кремља: Разумевање руског утицаја на источну и централну Европу,“ која на примеру од пет земаља – Летонија, Мађарска, Бугарска, Словачка и Србија, објашњава механизме деловања Кремља на економију европских држава, пише “Рубалтиц.ру

Студија наводи да када су се земље источне и централне Европе придружиле НАТО-у и ЕУ 2004. године, очекивања европских и америчких политичара су се усмерила на “наставак регионалних држава у позитивним демократским и економским трансформацијама.“ Међутим, аналитичари сматрају да је више од десет година касније “регион искусио сталан пад у демократским стандардима, док је његова економска сарадња са Русијом знатно проширена.“

“Током последњих 10 година удео Русије у глобалном трговинском систему је повећан за скоро четири пута: од 210 милијарди долара у 2003. години до 730 милијарди долара у 214. години, а трговински односи Русије са Европском унијом чине 44% од укупног броја,“ – наводи се у извештају.

 

Према речима аналитичара, рад Русије у Литванији, Мађарској, Бугарској, Словачкој и Србији, има за циља да око себе консолидује политичаре, доминацију на енергетском тржишту и обезбеди најповољнија економска партнерства.

“У неким земљама, руски утицај је достигао такве размере да угрожава њихову прозападну оријентацију и евроатланску стабилност,“ наводи се у извештају.

Према студији, Летонија има високу зависност од руске економије (већу има само Бугарска). “Летонија је 100% зависник од енергетског сектора Руске Федерације, и 11% летонског БДП долази из сектора саобраћаја, где главни ток транзита пружа Русија,“ – кажу аналитичари. У извештају се наводи да предузетници зависе од руске економије и нормалног функционисања односа са Русијом. Мере за спречавање руског утицаја предложене од стране истраживача, су анализа финансијских токова из Русије и унапређење програма помоћи источноевропским владама. (Више америчко/европских пореских обвезника!)

“САД не могу више остати равнодушне на ове негативне процесе. Сви чланови НАТО-а и Европске уније морају колективно признати да руски утицај није само интерни изазов за контролу, него претња за националну безбедност,“ – истичу амерички аналитичари.

Извештај је припремљен од стране Центра за стратешке и међународне студије (ЦСИС) у сарадњи са Центром за проучавање демократије у Софији. ЦСИС је настао у Вашингтону 1962. године на иницијативу директора ЦИА-е у циљу “проналажења начна да се одрже амерички значај и просперитет као сила за мир.“

Данас, ЦСИС врши истраживања о питањима политике и стратешке анализе политичких и економских изазова, са посебним освртом на питања која се тичу међународних односа, трговине, технологије, финансија и енергије.

 

Извор: Wебтрибуне.рс