Издвајамо Србија

СТИЖУ НОВЕ ПРЕТЊЕ И УЦЕНЕ СРБИЈИ ИЗ ЕУ: Увешће нам санкције ако СРБИЈА не уведе санкције РУСИЈИ!?

Заставе Србије и Русије (фото:ЈуТјуб,пиззап)
Министарски савет Енергетске заједнице земаља Југоисточне Европе ће 14. октобра у Сарајеву разматрати увођење санкција за Србију због упорног одбијања „Србијагаса“ да раздвоји делатности и омогући конкуренцију на тржишту гаса у Србији, изјавио је данас директор Секретаријата ЕЗ Јанез Копач.

Према речима уреднице економског часописа „Балкан магазин“ и емисије „Енергија Спутњика“ Јелице Путниковић, ове опомене помало личе на оне опомене појединих бриселских бирократа који скрећу пажњу политичарима из Београда да морају да уведу економске санкције Русији. Копач је раније данас, током представљања стања у европским интеграцијама Србије у области енергетике на скупштинском Одбору за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику објаснио у да „Србијагас“ није раздвојио систем преноса гаса од комерцијалног снабдевања, што је на штету потрошача.

Он је рекао да има интензивну комуникацију са министром енергетике Србије Александром Антићем и изразио очекивање да ће Србија нешто предузети као не би била изложена тој непријатној ситуацији — увођењу казнених мера.

„Постоји велики интерес конкуренције да дође на гасно тржиште Србије, што би одмах снизило цене гаса у Србији. Смисао увођења тржишта није подизање цена, јер то не мора да буде, већ да се спречи неправедно субвенционисање“, казао је Копач.
Како каже Путниковићева, овде је Србија прилично окривљена за неке ствари које су другим земљама „опроштене“, као пример наводећи Хрватску која није раздвојила свој гасни сектор, а постала је чланица Европске уније.

„Такође неке земље које су једне од оснивача ЕУ, као што је Италија, тек сада од Европске комисије чекају мишљење да ли они поштују баш све што се тиче енергетског сектора. Тек онда ће им бити наложено прво да преиспитају, а потом и ускладе свој рад са тим фамозним другим и трећим енергетским пакетима на који се позива Енергетска заједница“, истиче она. Све ово је, како каже, тренирање строгоће према Србији, каже она, додајући да од свих „ових критика неће бити великих последица по Србију“. Санкције, према Копачовим речима, могу бити ускраћивање средства ЕУ из различитих фондова, одузимање права гласање, надокнађивање трошкова сарадње са ЕЗ и друго, али и међународне финансије организације могу обуставити сарадњу са том земљом.

„Три ствари смо предложили — ускраћивање средства за надокнаду трошкова сарадње са ЕЗ, затим одузимање гласачких права и ускраћивање европских средстава делимично за енергетско подручје. То би значило да се позове Европска комисија да Србији ускрати средства“, рекао је Копач додајући да је таква мера прошле године примењена за БиХ, што је било веома непријатно за ту земљу.

Копач је навео да је Србија морала да раздвоји делатности још по закону и Другом енергетском пакету из 2007.

„Имамо још две недеље да се реши што се чекало. Упорно инсистирање руководства ’Србијагаса‘ да не раздвоји делатности, могло би довести до усвајања мера против Србије ове године. То раздвајање није само на папиру, већ има велики утицај на потрошаче пошто би један оператор био за снабдевање гасом, а други за преносни систем, да би могло да дође до конкуренције“, нагласио је он.

Извор:rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

октобар 2016.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31