Издвајамо Србија

Суд на КиМ одбацио захтев листе “Српска” за закон о Трепчи!

ТЗВ. косовски уставни суд данас је одлучио да одбаци захтев листе “Српска” за закон о Трепчи, пренели су приштински медији.

Пет судија је одлучило да одбаци захтев, а само један је био за то да се одобри захтев листе “Српска”, пренео је портал Коха, позивајући се на изворе из суда.

Исту вест пренео је и портал Кошев, позивајући се на сајт Вериу.инфо. Очекује се да одлука буде објављена следеће недеље.

Средином овог месеца посланици Српске листе предали су косовском суду захтев за оцену уставности закона о Трепчи, који је усвојен у косовској скупштини.

Шеф посланичке групе Српске листе Славко Симић је након предаје захтева рекао да су прекршене многе процедуре, а требало је да буду у складу са косовским уставом.

– Усвајањем закона о “Трепчи” нису поштовани витални интереси српског народа, због чега је закон о Трепчи морао да буде разматран. Закон о Трепчи није разматрала ни комисија за заједнице, при чему је опет прекршен устав, а није ни пружена могућност да закон буде разматран кроз консултативно већхе за заједнице, чиме је прекршен устав у члану 60 – рекао је Симић новинарима испред седишта уставног суда, пренео је РТС.

Симић сматра да су прекршена права српског народа који живи на Косову, због чега је позвао на одговорност косовске институције, јер су прекршиле и члан 58 устава који се тиче мањинских заједница.

Извор:Танјуг

loading...
Loading...