Издвајамо Србија

СВЕ БИ СРПСКО ДА ОТМУ! ХРВАТ ИВКОШИЋ ТВРДИ: “Ако је Трепча српска, Ђердап је хрватски!”

Нове варнице у односима Србије и Хрватске могла би унети нова колумна хрватског новинара Милана Ивкошића.

Наиме, данима траје спор због рударско-металуршког комбината Трепча, а сада се провокацијама индиректно умешала и Хрватска.

– Је ли познати рудник Трепча на Косову и хрватски? Јесте и хрватски, ако је судити по неким аргументима с којим Трепчу уз грају својатају Срби. Косовска држава је преузела 80 одсто деоница тог комбината, а 20 одсто је припало радницима, а ми сво сви некада били једна држава, зар не – каже колумниста Вечерњег листа Милан Ивкошић.

Он даље наводи да Срби “својатањем Трепче” очито и данас бившу државу доживљавају као велику Србију, док су незамисливи и били би апсурдни захтеви Хрватске и Словеније за уделима у власништвима четири државе несталих из Југославије за које су издвајали.

– А поготово би Хрватска од Београда могла тражити да јој врати милијарде које су јој отели банке и савезни фондови из којих је највише инвестирано у Србију. Ако је Трепча српска, Ђердап је хрватски – закључује Ивкошић.

Усвајање Закона о Трепчи само је последњи корак који је уследио након низа одлука којима је овај некадашњи рударски гигант прелазио под ингеренције косовских власти.

– На врхунцу свог пословања, 1980, Трепча је осигуравала посао за 22.500 радника и имала просечан годишњи профит од 100 милиона долара – пише у извештају УН 2011. који се детаљно бавио Трепчом.

 

Извор:  Telegraf.rs/Večernji list

loading...
Loading...