Издвајамо Свет

ТАЈНА ДОКУМЕНТА НАТО-а (2): Војници умиру, државе ћуте

Нуклеарно-биолошко-хемијски приручник за трупе Кфора на Косову, који смо објавили у јучерашњем издању „Вести“, недвосмислена је потврда да су НАТО и САД 1999. године поуздано знали да је оружје са осиромашеним уранијумом (ОУ) канцерогено и да оштећује гене.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Војнике су у приручнику упозоравали на опасност, док су лорд Робертсон, тадашњи генерални секретар НАТО-а и министри одбране више чланица Алијансе, уверавали да нема здравствене опасности јер је реч о нискорадиоактивном елементу.

– Наравно да су НАТО и САД знали да је ОУ опасан. Приручник Кфора и друга документа јасно то потврђују – каже Фалко Акаме, пензионисани адмирал Средоземне флоте НАТО-а, с којим смо за „Вести“ у Риму разговарали 2009. године.

– Проблем је у томе што, ако би они (НАТО), рекли да је извесно да је ОУ опасан – могли би да буду оптужени за вишеструко убиство – закључује он.

Лажна нада ветеранима

Италијански парламент је почетком 2007. године расправљао о осиромашеном уранијуму и одлучио да одвоји 10 милиона евра за болесне војнике и породице умрлих војника после служења у мировним мисијама – већином у Босни и на Косову. Око 25 милиона евра одвојено је тада за истраживање узрока обољења.

Болесни ветерани из Сомалије и са Балкана и породице умрлих ветерана добили су наду да ће се нешто изменити када је 17. децембра 2008. године тешко болесни војник Ђанбатиста Марика три месеца пред смрт добио процес против државе пред судом у Фиренци и одштету од 545.000 евра. Само три дана касније тадашњи Берлусконијев министар одбране Игнацио Ларуса изненадио је јавност изјавивши изричито да су италијански официри и војници болесни због употребе оружја са ОУ и да ће држава за помоћ и научна истраживања одвојити 30 милиона евра.

Међутим, већ у јулу 2009. године суд у Барију одбио је тужбу групе војних лица наводећи да „нема доказа“ о вези између њихових болести и ОУ.

– Да бисте схватили шта се дешава треба да знате да процес ‘Марика’ у Фиренци није био кривични већ административни, а административни суд не може да казни кривца већ само да досуди глобу. У томе је ствар – нема кривца док се не покрене кривична истрага и кривични процес – објаснио нам је тада Фалко Акаме.

Надокнаде до 200.000 евра

Новчане надокнаде које држава даје породицама умрлих износе до 200.000 евра. Акаме наглашава да се у образложењима за додељивање ове надокнаде нигде и никада не помиње осиромашени уранијум.

– Званично војници су били болесни и умрли од последица боравка у ‘ратној средини’ у мисијама на Балкану, у Сомалији и у Ираку – истиче наш саговорник и додаје да је реч углавном о разним видовима канцера, Хоџкиновој болести, леукемији (мијеломској) и урођеним деформитетима код деце војника – управо онако како се то наводи у Кфоровом приручнику.

За претходних 16 година у Италији је једна парламентарна истражна комисија смењивала другу. Управо ових дана чланови четврте комисије по реду бораве на полигонима НАТО-а на Сардинији где се деценијама испробава оружје свих врста – између осталог и оно са радиоактивним материјалом као што је осиромашени уранијум и торијум. Биланс болесних војника и официра застрашујуће се увећао, па сада Удружење за заштиту ветерана као приближно тачан податак наводи 330 умрлих и 3.765 болесних (подаци од априла 2016. године).

Болести су исте од Сомалије, Ирака и Авганистана до Балкана и Сардиније – свугде где је употребљавано оружје са ОУ: канцер (више различитих канцера у исто време), мијеломска леукемија, Хоџкинова болест и рађање потомства с деформитетима.

Акаме истиче да ни у парламентарним одлукама никада није изричито поменут осиромашени уранијум.

Министарство не даје одговоре

Акаме указује да је Министарство одбране Италије прво 4. октобра 2007. године објавило да је 37 војника умрло, а да је 1.091 болестан од нечега што се званично формулише као „последица боравка у ратној околини“ углавном на Косову и у Босни. Само два месеца касније исто министарство објавило је да је 77 војника умрло.
„Немогуће је да се број умрлих удвостручи за само два месеца“, каже Акаме.
Он је у више наврата тражио да му Министарство одбране одговори на основу којих извора је дошло до података. Иако је по закону обавезно да одговори сваком грађанину на овакво питање – министарство то никада није учинило.

Рим демантује, НАТО потврђује

Држава се искомпромитовала када је крајем 2000. године Министарство одбране Италије, поводом смрти ветерана Салватора Ваке, негирало да су савезници 1995. године употребили оружје са осиромашеним уранијумом у Босни, а да је НАТО затим, на захтев УН, касније ипак потврдио да је ово оружје употребљено у Босни и чак објавио мапу гађаних циљева.

Фалко Акаме наглашава да је држава морала све да зна јер је у војсци све прецизно означено у протоколима и наредбама: „Авиони који су лансирали пројектиле у већини случајева полетали су из базе у Авијану којом командује пуковник италијанске авијације“, каже адмирал Акаме.

Он додаје да је команда обавезно упозната са наређењима за операције и извештајима о летењу који се односе на извршене мисије у којима се налазе сви подаци о употребљеном оружју.

 

СУТРА – Тајна документа НАТО-а (3): Влада у Риму слуша Вашингтон

Извор: Н. Јокић – Вести