Издвајамо Свет

ТАЈНЕ ШИФРЕ РАСИСТА НА ТВИТЕРУ И ФЕЈСБУКУ: Измислили нов језик да избегну цензуру

Присталице крајње деснице користе потпуно нов, шифрован речник да их не би препознали алати за филтрирање и уклањање језика мржње на друштвеним мрежама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свој познати расистички жаргон и погрдне термине заменили су речима као што су Гугл, Скитлз и Скајп – називима великих компанија које би могле да претрпе итекако велику штету због овога.Шифре треба да сакрију поруке мржње од надзора на друштвеним мрежама, а пошто десничари користе безопасне речи из свакодневног говора, готово је немогуће изоловати из и издвојити као штетне и увредљиве.Тако се реч „скитл“ (једнина именице „Скитз“, бренд слаткиша) користи уместо речи „муслимани“ и „Арапи“.

Реч „гугл“ није класична шифра, него замајавање тог интернет претраживача. Наиме, десничари су преузели ту реч од интернетског форума 4цхан, којима је својевремено термин „Операција Гугл“ био шифра за жаргонски израз „црнац“, а то су радили да би натерали познати интернет претраживач да забрани своје име.

Акција је покренута као одговор на Гуглово лансирање алата Џигсоу (Јигсаw), који је требало да, уз помоћ вештачке интелигенције, заустави злостављање на интернету. Корисници су хтели да докажу да је систем лакше заварати и натерати на лажне закључке ако га воде компјутери.

Извор:Индепендент