Издвајамо Свет

ТРАМП запретио Клинтоновој да ће је стрпати у затвор ако постане председник САД!

Други тв-дуел Хилари Клинтон и Доналда Трампа – главних претендената на Белу кућу – донео је извињавање оба председничка кандидата Американцима, али су обоје били без пардона једно према другом. Тачно према очекивањима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кандидат Републиканске партије извинио се сународницима за оно што је – у разговору са тв-водитељем Билијем Бушом – пре десет година рекао о женама.

„То је био разговор – нагласио је Трамп – у мушкој свлачионици и ја се њиме не поносим. Извињавам се за оно што сам тада изговорио и пред својом женом и пред америчким народом“.

Клинтонова је, наравно, искористила прилику, па свог политичког супарника оптужила и да се лажно извињава: „Трамп се никада ни пред ким није извинио за нанете увреде. Он се није извинио оцу војника-муслимана који је погинуо у Авганистану. Он је исмевао новинара-инвалида. Он је ширио растистичку лаж да се председник Обама родио изван Сједињених Држава. То је прави Доналд Трамп. А неко ко се тако понаша – није у способан да буде председник САД“.
Он је – како је и најављивао – извукао „свог кеца из рукава“. Оптужио је Била Клинтона за најувредљивији однос према женама у целој америчкој историји: „Погледајте Била Клинтона. Ја сам само говорио, а он је деловао. Оно што је он чинио са женама – никада није било у политичкој историји наше земље. Толико је он повређивао жене.“
Модератор му је на овом месту поставио питање: „А да ли сте ви са женама радили оно о чему сте говорили?“ Трамп је узвратио: „Не, ја то нисам чинио!“

У наставку је затражио од Клинтонове да се извини за коришћење приватног сервера док је била државни секретар и за уклоњене фајлове, нагласивши да је то учинила зато што су могли садржавати информације које би је компромитовале. Истакла је да није нанела никакву штету националним интересима, али да се ипак поново извињава за ту грешку, иако се и досад извињавала. Притом је рекла: „Такву грешку више никада нећу направити!“

Реагујући на њене речи да је он у улози шефа државе неприхватљив за САД и неспособан да то буде, Трамп је изговорио: „Ако будем изабран за председника САД – ти ћеш бити у затвору. Да имам власт – ти би већ била у затвору!“

Одмах у наставку, обећао је да ће – уђе ли у Белу кућу – именовати специјалног тужиоца који ће се позабавити њеном електронском преписком: „Наложићу генералном тужиоцу да именује специјалног који ће истражити све твоје обмане са електронском поштом“.
Клинтнова је – такође, према предвиђањима – оптужила Русију да хакерским нападима жели да утиче на председничке изборе у САД. Још је додала: „Никада у историји САД једна страна држава није покушавала овако упорно да утиче на наше изборе.
Трамп је одмах одреаговао: „То је напросто смешно! Не верујем да Русија покушава да утиче на наше изборе. Можда никаквог упада у сервере (Демократске партије) није ни било!“
Кандидат Републиканске партије за председника САД истовремено је указао да он Владимира Путина не познаје, али да сматра да би било добро да САД имају добре односе са Москвом и да се заједно боре против Исламске државе.

Клинтонова је убацила да становништво Сирије пати од „руске агресије“, да је ситуација у Сирији зато „катастрофална“ и да ће она инсистирати да се истраже „ратни злочини Русије и сиријског режима“.
Трамп је ју је дочекао речима: „Ја нисам за Асада. Али, Асад убија Исламску државу, Русија убија Исламску државу, Иран убија Исламску државу. Русија, Иран и Асад држе водеће позиције у уништавању Исламске држав због слабе спољне политике Сједињених Држава“.

Он се – у овом контексту – није сложио са својим кандидатом за потпредседника САД Мајком Пенсом који је претходно апеловао да се САД супротставе Русији у Сирији.
Поново је упоредио нуклеарне арсенале САД и Русије, упозоривши да је амерички „далеко заостао за руским“: „Наш нуклеарни програм је далеко позади, а њихов је у процвату. Наша влада није смела дозволити да се то догоди. Наше нуклеарно наоружање је застарело и испошћено“.
Клинтонова је – не полемишући са ривалом – открила да би она наоружала Курде које је назвала најбољим пријатељима Америке на Блиском Истоку.

Трамп је поводом њене намере упозорио: „Говориш о устаницима у Сирији и њиховом наоружавању, а ми не знамо ко је то. Ситуација у Сирији је упоредива са катастрофом у Либији“.
Искључивши слање америчких копнених снага у Сирију, Клинтонова се изјаснила за зоне забрањене за летење над њеном територијом и обећала – ликвидају вође Исламске државе Абу Бакара ал-Багдадија. Истовремено је оптужила Русију да смишљено разара Алеп.

Трамп јој је парирао: „Алеп је, по мом мишљењу, већ пао, у основи је пао. А погледајте Мосул. То је највећи проблем. Ми имамо Мосул као проблем јер је у њену много странаца који ратују на страни Исламске државе. И Вашингтон и Багдад стално тврде да ће Мосул бити заузет за три-четири недеље“.

Трамп је оптужио кандидаткињу демократа да мрзи његове присталице: „У њеном срцу је огромна мржња. Он је била озбиљна када је рекла да половину оних који мене подржавају чини гомила одвратних људи“. Он је, иначе, избегао да се изјасни да ли и даље има намеру да муслиманима забрани усељавање у САД. Трамп је упозорио сународнике из Сент Луиса да се САД приближавају новој економској рецесији: „Кинези, када им раст БДП падне на 7 одсто, то сматрају националном катастрофом, а ми имамо 1 одсто. Ми фактички немамо раст. А пашћемо још ниже“.
Обећао је Американцима јефтиније здравствено осигурање, а Клинтонова – усавршавање постојећег.

Подвукла је: „Желим да сачувам оно што је у постојећем здравственом систему добро. Јер, ако овај систем укинемо, као што Доналд предлаже, мораћемо све да радимо испочетка“.
Трамп јој је реплицирао: „Obama Care – то је кошмар који никада неће профункционисати. То наши људи не могу да плате, а ужасно је скупо за земљу“.

Клинтонова је упозорила да Трампова замисао оставила 20 милиона Американаца без здравственог осигурања. Трамп је сународницима обећао и смањење пореза, указавши да су сада међу највећима у свету, док ће их он уђсвести да буду међу најмањима, а Клинтонова га је због тога оптужила да живи у „паралелној реалности“.
Он је на то рекао, обраћајући се публици: „Хилари Клинтон ће вам повећати порезе. Она ће земљу довести до катастрофе“.

Кандидаткиња демократа се није дала: „Ја ћу опорезовати оне који праве милионе долара“. Трамп је оптужио Обамину администрацију да уништава америчке енергетске компаније које су почели да купују странци.
Трамп је, на самом крају дуела, оптужио модераторе да су Клинтоновој давали више времена за одговоре него њему. По завршетку дуела, ривалима је тражено да кажу шта цене код оног другог.

Трамп је био кратак: „Она се не повлачи и не предаје. Ја то поштујем“. Клинтонова код Трампа није нашла ништа што би могло заслуживати поштовање, па је рекла: „Ја поштујем његову децу, а то што је подигао добру децу – говори и о њему“. Главни претенденти на Белу кућу се на почетку дуела у Сент Луису нису руковали. По његовом завршетку – то су ипак учинили.Републикански председнички кандидат – Доналд Трамп – појавио се пред новинарима заједно са женама које су јавно оптужиле Била Клинтона да их је сексуално спопадао и силовао. Учинио је то сат пре почетка другог тв-дуела са Хилари Клинтон који је заказан у Сент Луису (држава Мисури). Са њим су пред тв-камере изашле Пола Џонс, Хуанита Броудрик, Кетлин Вили и Кети Шелтон.
Иако ни једна од њих успела да добије судски спор против мужа кандидаткиње Демократске пртије за председника САД, Трамп их је представио речима: „Ове четири храбре жене замолиле су да буду сада овде, а мени је била част да им помогнем.“

Републиканац је на овај начин прешао у контранапад и вратио „лоптицу“ Клинтоновој и њеној изборно-пропагандној машинерији која му је извукла „из нафталина“ снимак од пре десет година за који су објавили да је пример сексизма и вређања жена и да је недостојан кандидата за председника државе.Мајк Пенс – Трампов кандидат за потпредседника САД – по завршетку тв-дуела написао је на Твитеру да је републикански председнички кандидат био убедљивији и да је победио Хилари Клинтон.

„Честитам, Даналде, победу и поносан сам што у овој политичкој борби учествујем заједно са вама“. Исто је учинио и изборни штаб Клинтонове, прогласивши њу за победника рунде у Сент Луису.

Извор:Факти.рс