loading...
Издвајамо Регион

ЦИК жмури на Изетбеговићеве претње Додику!

Због претње кандидату из супротне странке да ће проћи као Гадафи, Војина Павловића ЦИК је пре четири године скинуо са изборне листе. На исту претњу Бакира Изетбеговића Милораду Додику ни након месец дана ЦИК, али ни било која друга БиХ институција – ни речи, преноси РТРС.

„Неђо неће победити никада више. И ако побиједи, ето нас Шешељевих радикала одмах други дан пред општину. Сменићемо га ако треба, као што су они Гадафија сменили“, ове речи, изговорене против кандидата супротне странке на локалним изборима 2012, коштале су Војина Павловића одборничког места у скупштини Братунца.

Готово експресно Централна изборна комисија поништила је његову кандидатуру, казнила и њега и странку чији је био кандидат. Четири године после у изборној камањи, а на дан референдума о Дану Републике, сличну претњу председнику Српске Милораду Додику упутио је бошњачки члан Председништва БиХ, Бакир Изетбеговић.

„Гледали смо како Садам Хусеин, Гадафи, Милошевић пркосе и како то изгледа. Дефинитивно се не можете односити на овакав начин према САД-у, ЕУ, Венецијанској комисији, Уставном суду, ОХР-у, ПИК-у, а да то нема своје последице“, рекао је Изетбеговић тада.

Ни током изборне кампање, ни после избора, али ни готово месец дана након овакве изјаве ни ЦИК, али ни друге БиХ институције нису осудиле, а камо ли на неки начин казниле Изетбеговића.

„ЦИК је апсолутно под контролом Изетбеговићеве политике“, каже Павловић.

Подсетимо, Изетбеговићева претња и поређење Додика са Гадафијем, Садамом Хусеином и Милошевићем на дан референдума узбудила је страсти у региону. Због свега се огласио и председник Србије Томислав Николић.

„Ко ће то, по његовом мишљењу, да уради? Против Гадафија су окренули становнике Либије. Шта би требало да се деси да би становници Републике Српске то учинили свом летигимно изабраном председнику? Додик се користи демократским принципом да оствари своје идеје. Које средство би Изетбеговић користио да оствари свој наум о убиству једног председника?“, питао је Николић одмах након што је Изетбеговић изнео претње у јавност.

Након таквих претњи председник Додик признао је да се у Сарајеву не осјећа сигурно очекујући да реагују безбедносне агенције БиХ. Све је то само још један доказ да и ЦИК, али и остале БиХ институције делују по двоструким аршинима, истиче Павловић.

„То говори да они који воле Републику Српску морају обавезно бити кажњени или морају бити уклоњени као Гадафи. Они који мрзе Републику Српску биће награђени од стране институција којима командује политика Бакира Изетбеговића“, каже Павловић.

Због тога, сматра он, представници српског народа у Сарајеву морају бити јединствени у одбрани институције предсједника. Пријетња и оспоравање легитимитета предсједника Српске напад је на српски народ, категоричан је Павловић.

Извор: ИН4С

loading...