Издвајамо Србија

ТУГА У ЛОЗНИЦИ! Несавесно лечење доктора, отерало у смрт осмогодишњег дечака!

Преминуо Раденко Никодиновић (8), родитељи оптужују лекаре. Бактерија захватила плућа, главу… Мајка и отац упиру прст у др Бојанића. Сутра обдукција тела детета. Лекари у Београду, по пријему детета, схватили да му је рука иструлила

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Осмогодишњи Раденко Никодиновић из лозничког села Козјак, који је поломио руку прошлог викенда, преминуо је после, како тврде његови родитељи Милан и Зорица, неадекватне лекарске помоћи у Лозници. Малишан је добио сепсу која се проширила на друге делове тела. Дечак је издахнуо у суботу око 10 часова после надљудских напора лекара Института за мајку и дете у Београду да му спасу живот.

Трагедији је претходила безазлена дечја игра у недељу, 2. октобра, када је мали Раденко пао са тобогана и поломио руку, испоставиће се, на два места. Родитељи покојног малишана, Милан и Зорица Никодиновић, занемели од бола, сведоче да је Раденку лознички доктор Добривоје Бојанић ставио гипс на руку, тврдећи „да је све у реду и да су кости савршено уклопљене“. Међутим, њему је рука, како тврде, потпуно иструлила и мада је у Београду три пута оперисан, није му било спаса, с обзиром на то да се бактерија која изазива сепсу проширила на плућа и главу.

– Раденко се прошле недеље играо на тобогану и оклизнуо, пао је и поломио леву руку на два места. Родитељи су га одвели у лозничку болницу, где га је примио доктор Бојанић. Руку је ставио у гипс и дете послао кући. Родитељи су и у понедељак и у уторак Раденка доводили лекару јер је добио температуру, а и рука му је била отекла и поплавела – сведочи за наш лист кућни пријатељ Никодиновића Славко Јеротић. – Међутим, лекарка која их је тада примила рекла је да је то нормална појава и да дете руку треба да држи вертикално. После тог савета послала их је кући.

Међутим, Раденко је у среду поново добио високу температуру и почео да халуцинира. Рука му је била потпуно плава, хладна и укочена. После нове посете болници у Лозници, лекари су, очигледно схватили озбиљност повреде, а доктор Бојанић је предложио да га пребаце сутрадан (четвртак) у Београд, у Дечју болницу у Тиршовој. Међутим, како Јеротић преноси речи родитеља преминулог дечака, због потпуно лошег здравственог стања, Раденко је ипак одвезен у среду увече и то на Институт за мајку и дете који је тада био дежуран.

– Доктор Бојанић дечаковом оцу је казао да је дечакова рука до среде била у реду, на шта се овај шокирао јер су проблеми почели одмах након стављања гипса – каже Јеротић.

– На Институту су га три пута оперисали. Када су лекари скинули гипс, нису могли да верују шта виде, јер је рука иструлила. Скинули су му кожу са руке, чистили гној и уништено ткиво и операцијама покушавали да повежу вене и тетиве. За то време, откако је дошао на Институт четири доктора су даноноћно била уз њега, нису спавали, али нажалост нису успели да га спасу. Чак су звали помоћ једног лекара са ВМА, који је рекао да тако нешто у животу није видео.

У кући Никодиновића од суботе ујутро мук. Окупили се рођаци, пријатељи, комшије, покушавајући да утеше породицу, пре свих дечакове родитеље Милана и Зорицу и сестру Јану (7), али утехе нема. Нико не може да верује каква их је трагедија задесила. Сви жале за Раденком, живахним и веселим дечаком. Огорчени су на лекаре који, тврде, нису добро очистили рану, па је настало тровање крви.

На Институту за судску медицину у Београду, како „Новости“ сазнају, сутра би требало да се уради обдукција и званично потврди од чега је осмогодишње дете преминуло.

СУПРОТНЕ ТВРДЊЕ

Доктор Бојанић је, према сазнањима нашег листа, у петак, дан пре него што ће мали Раденко издахнути, долазио у Институт за мајку и дете да се информише какво је здравствено стање дечака. Раденкова тетка Јелена сведочи нам да је др Бојанића пријавила директору Клиничког центра у Лозници због несавесног лечења.

– Директор ми је казао да је Раденковим родитељима предложио хоспитализацију детета, што су они одбили. Међутим, Милану и Зорици нико ни у једном тренутку од недеље до среде, када су били у Лозници, није понудио да дете остане у болници иако су га они због компликација сваког дана доводили – каже Јелена.


ЛЕКАР НЕДОСТУПАН
Доктор Бојанић поводом трагичног исхода лечења Раденка Никодиновића није се оглашавао. До закључења овог броја нашег листа, он се није јављао ни на фиксни, нити на свој мобилни телефон. Слично је било и у лозничкој болници. Са централе у више наврата наш позив је био преусмерен на одељење на ком ради др Бојанић, али је и овде телефон узалуд звонио. (А. Д.)


ОБЈАШЊЕЊЕ
Из Института за мајку и дете, где је малишан и преминуо, нису желели да говоре о овој трагедији. Уз потврду да је Раденко примљен у ову установу, „Новостима“ је речено да ће се ова здравствена установа званично огласити у току сутрашњег дана (В. Р.)

 

Извор: novosti.rs