loading...
Издвајамо Србија

УДАРНА ВЕСТ – ЕВРОПСКА УНИЈА УВОДИ САНКЦИЈЕ СРБИЈИ!

Заставе Србије и ЕУ (фото:пиззап)

Прави разлог за блокирање преговора Србије са ЕУ нису спорни односи са Приштином већ хапшење страних шпијуна у Србији, одбијање да ‘заратимо’ са Русијом и хуманитарна помоћ жртвама рата у Сирији.

Европска унија блокирала је преговоре о чланству са Србијом, званично је потврђено у Бриселу.

Чак трећина чланица Европске уније блокира наставак процедуре око отварања поглавља 31 са Србијом, које се односи на спољну политику и безбедност, а међу њима предњаче Немачка, Велика Британија и земље некадашњег Варшавског пакта – Чешка, Мађарска, Бугарска, Пољска и Румунија – сазнају „Новости“.

Из Европске комисије саопштено је да је ова блокада уведена због лоших односа и застоја у преговорима Београда и Приштине, али прави разлог за нове европске санкције нашој земљи јесте хапшење западних шпијуна, одбијање да ‘заратимо’ с Русијом, као и хуманитарна помоћ коју смо послали цивилним жртвама рата у Сирији.

У саопштењу ЕУ наводи се да су напредак у владавини права и дијалогу с Приштином кључни за наставак евроинтеграција.

– Нема консензуса чланица да Србија до краја месеца отвори нова поглавља – поручили су из Европске уније.

Истина је, међутим, да су европски званичници застој у спровођењу Бриселског споразума искористили само као изговор да нам уведу санкције. Иза ове одлуке крије се заправо класична освета због хапшења функционера полиције који су годинама радили за западне обавештајне службе.

Према њиховим сазнањима, челници ЕУ су нашим властима дипломатским каналима поручили да неће бити наставка дијалога са ЕУ све док Србија не уведе санкције Русији, не „релаксира“ односе са западним обавештајним заједницама, али и док не обустави хуманитарну мисију слања помоћи жртвама рата у Сирији.

– Вашингтон не гледа благонаклоно на хапшење шпијуна у врху МУП јер је изгубио драгоцен извор информација, док је чврст став Београда да не заводи санкције Русији трн у оку и САД и ЕУ. Засметало им је и то што је послата хуманитарна помоћ у Алеп, па су само чекали добру прилику да бриселски дијалог искористе за блокаду Србије. Наравно, свесно су пренебрегли чињеницу да управо Приштина месецима минира преговоре… – преноси неименовани извор.

Шеф дипломатије Ивица Дачић није желео да коментарише ова сазнања, али је истакао да Србија као озбиљна држава мора да сачува независност.

– Боље да нема поглавља него да буду нарушени национални интереси. Србија није и никада неће бити врећа за ударање и ултиматуме, то морају сви да знају – поручио је Дачић.

Аналитичар Драгомир Анђелковић уверен је да се иза бирократских образложења крију политички разлози.

– Кључ неотварања поглавља јесте и ново условљавање око Косова, али смо уље на ватру свакако додали тиме што нисмо оћутали шпијунске афере и што смо слали помоћ у Алеп. Брисел очекује да моментално прекинемо војнотехничку сарадњу с Русијом – подвлачи Анђелковић.

ЧЕКА ПОГЛАВЉЕ 5

Србија неће отворити ново поглавље у преговорима са ЕУ до краја месеца, поручено је јуче из Словачке која тренутно председава Европском савету. За сада, како кажу, нема консензуса свих 28 чланица Уније о отварању поглавља 5, које се бави јавним набавкама.

 

Извор: Вечерње новости/ Информер

loading...