Издвајамо Свет

УРАГАН „МЕТЈУ“ ОПУСТОШИО АМЕРИКУ : Број погинулих на Хаитију порастао на 877, пет жртава на Флориди

Број погинулих на Хаитију у удару урагана Метју порастао је на 877, док су десетине хиљада људи остале без крова над главом, а усеви су уништени у сиромашном региону те карипске земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најновији подаци о броју погинулих пристигли су након што су сакупљене информације из забачених области које је олуја претходно одсекла од престонице Порт-о-Пренс, на основу којих је постало јасно да је најмање 175 људи погинуло у селима између брда и обале плодног западног подручја Хаитија. Снажни ураган је таласима засуо неразвијена села, са којима је тек сада успостављен контакт.У најмање три места пријављене су десетине погинулих, укључујући брдовито село Шантал, где председник месне заједнице каже да је 86 људи смртно настрадало, већином када им је дрвеће пало на куће, док се још 20 људи воде као нестали.

Десетине особа су нестале, многе у региону на северној страни полуострва.- Село уз обалу, Лез Англе, такође је остало без неколико десетина људи – рекао је Ројтерсу представник регионалних власти Луј-Пол Рафаел.

Британска агенција је раније данас јавила, позивајући се на локалне власти, да је број погинулих у налету „Метјуа“ порастао на 478.Број жртава се повећава свакодневно, па и из сата у сат, а још већи број људи је повређен, док се још око 61.500 налази у склоништима, саопштила је централна Агенција за цивилну заштиту Хаитија.

Ураган Метју је на Хаитију иза себе оставио хаос, па су осим погинулих и повређених многи грађани остали без кућа, а потпуно су одсечени путеви ка неколико округа.Хаити је често на удару природних катастрофа, будући да се налази на путањи урагана, а у јануару 2010. га је погодио разоран земљотрес који је уништио већи део престонице и иза себе оставио више од 250.000 мртвих.Ураган Метју, који је у фази слабљења у близини обала америчких држава Џорџија и Јужна Каролина, донео је у САД смртоносне поплаве, више милиона људи је остало без струје на Флориди где је, према првим информацијама, погинуло петоро људи.

Рано јутрос, ураган је ушао у фазу слабљења, а најснажнији удари ветра су до 165 километара на сат, углавном у областима историјских градова из колонијалног доба Чарлстона, Северна Каролина и Савана, преноси АФП.

„У наредних 36 сати постоји велика животна опасност на северном делу обале Флориде, у Џорџији и на обалама Јужне Каролине“ упозорава Национални центар за урагане у Мајамију.
Власти у Јужној Каролини су наредиле евакуациј у склоништа која су обезбеђена у школским зградама за више хиљада људи.

Већ је неколико милиона американаца евакуисано по наредбама и увођењем полицијских часова у градове у којима је ураган био у већој снази.

Извор:Танјуг