Издвајамо Србија

ЂУРИЋ О СЛУЧАЈУ“ТРЕПЧА“: Влада Србије ће тражити хитну седницу СБ Уједињених нација о ОТИМАЊУ СРПСКЕ ИМОВИНЕ

Фото: Јутјуб

Директор канцеларије за Косово и Метхоију рекао је да ће Влада Србије у понедељак затражити хитну седницу Савета безбедности Уједињених нација о отимању српске имовине и кршењу резолуције 1244 на којој почива мир и стабилност у региону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Одлука привремених институција у Приштини о кофискацији рударско-металуршког комбината „трепча“ није важећа за владу, привредне субјекте и грађане Србије – рекао је Ђурић на ванредној конференцији за штампу сазваној након што је косовски парламент синоћ изгласао закон о „Трепчи“.

– Ако о томе не желе да разговарају у Бриселу, мораће да се разговара у УН – рекао је Ђурић и додао да је „Трепча“ темељ нашег постојања на Косову и Метохији.
Он је истакао и да одлука приштинских власти о Трепчи представља покушај да се доврши етничко чишћење Срба са Косова и Метпохије.

– Одлука је неважžећа и не производи правна дејства, ни последице када је реч о радно-правним односима, дуžжничко-поверилачким односима и другим облигационим односима које комбинат има – рекао је Ђуриц.

– То је удар на право народа да постоји на једном подручју, јер „Трепца“ је темељ нашšег постојања на КиМ – рекао је директор Канцеларије.Ђурић је додао да је конфискацијом „Трепче“ коалициони споразум са Србима погажен.

– Косовски политичари би могли остати без фотеља. Ти људи који су нелегално донели одлуку о конфискацији „трепче“ никада је неће имати и никада неће бити неко у тим институцијама – рекао је Ђурић и додао да је „неприхватљиво што ЕУ ћути о томе“.

Он је оценио да „онај ко удара на Трепчу, удара на темеље резолуције 1244“, којом је успостављен мир у јужној покрајини и додао да је то такодје покушај да се доврши етничко чишћење Срба на Косову.

– За мене је неприхватљиво то што ЕУ ћути о покушају конфискације и отимања „Трепче“… Они ћуте о теми која је суштински значајна за односе Београда и Приштине, а одговорни су за дијалог Београда и Приштине – рекао је Дјурић.
Косовски парламент усвојио је ноцас у другом цитању закон о „Трепци“.

Од 93 присутна посланика 79 је гласало за, 14 је било уздрžано. Посланици Српске листе напустили су скупšтинску салу након усвајања нацрта закона.

Извор:Танјуг