Издвајамо Србија

ЂУРИЋ ПОРУЧУЈЕ ПРИШТИНСКИМ ВЛАСТИМА: Бранићемо и заштитити Трепчу на сваки начин!

Србија ће предузети све политичке и правне мере да заштити Трепчу, коју приштинске власти поново покушавају да одузму законитим власницима – Фонду за развој Србије и другим повериоцима, изјавио је данас директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ђурић је рекао да косовска скупштина планира да у петак расправља о рударском басену Трепча. Нацрта закона није био на Влади, али стиже пред посланике.

Нови нацрт закона у политичком смислу се појавио ниоткуда, а њиме се предвиђа национализација комбината Трепча и лишавање Србије својинских и управљачких права, казао је Ђурић и истакао да је реч о грубом кршењу ЦЕФТА споразума и ССП.

Надам се да ће разум превладати и да ће то бити заустављено, јер ћемо у супротном предузети правне и политичке мере, поручио је Ђурић.

Истакао је да ће Београд покренуто процедуре у вези са кршењем ЦЕФТА споразума и да ће о свему обавестити Европску унију, а највио је и могућност покретања арбитражних поступака и предузимања других правних мера које су на располагању.

Ђурић каже да није проблем само у стотинама милиона или милијардама евра, већ и судбина више од 3.000 запослених у Трепчи.

Влада ће у сваком случају заштити и њихове интересе и неће дозволити да нико остане на улици, рекао је Ђурић.
Наводи да је реч о озбиљном нападу на интересе Срба, који прети да изазове ширу дестабилизацију и наглашава да се више рудних лежишта налази на територији централне Србије, улази су са стране Косова и Метохије.
Они оваквим потезима показују да отимачином желе да ставе све учеснике пред свршен чин. То неће моћи, заштитићемо Трепчу на сваки начин, поручио је Ђурић.

Говорећи о забрани одласка на Косово и Метохију, Ђурић је рекао да му је и раније то било забрањивано, али је ипак одлазио.

Неће ме нико ућуткати. Косово и Метохија је Србија и борићу се до краја, закључио је Ђурић и додао да ће у наредних недељу дана ићи на Косово и Метохију.

Извор:Фонет