Издвајамо Србија

ВИРУС ОСТАВКИ КОСИ СТРАНКЕ :Овакву конкуренцију би свака власт пожелела

Смене, оставке, дисциплински поступци па и напуштања странака слика су партијског живота у Србији у претходних десетак дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На ове догађаје изгледа је имуна само СНС где се, бар јавно, ништа не дешава. Међутим, за разлику од њих, у ДС, ДСС али и владајућој СПС „влада хаос“.Социјалисте је јуче напустила дугогодишња чланица и председница Извршног одбора странке Дијана Вукомановић, која ће убудуће бити самостална посланица.Она је једна од петоро високих функционера СПС који су добили “укор пред искључење” због „непослушности и рада против интереса СПС-а”.

Статутарна комисија СПС је и њу и њену страначку колегиницу Ивану Петровић “опоменула” због туче од пре неколико месеци. Осим њих две, опомену су добили и Новица Тончев и Ненад Боровчанин, због њихових ставова на Твитеру.Ово је био разлог да Вукомановићева изађе из странке, док су Боровчанин и Петровићева поднели оставке на функције у Главном одбору странке али из ње, бар за сада, нису иступили.Ни у ДСС није ништа мирније, а последње што се у овој странци догодило јесте искључење чланице Председништва ДСС Драгане Трифковић које се догодило јуче.- Због континуираног, грубог кршења статута странке, иступа у јавности, изношења и ширења неистина којима је заступала ставове супротне идејама и ставовима странке, угрожавајући на тај начин спровођење њене политике Драгана Трифковић, досадашњи члан Председништва, искључена је из ДСС – наводи се у саопштењу ове странке.

Из ДСС је током викенда изашао и Марко Јакшић, члан Председништва и Главног одбора ове странке, а оставку на место потпредседника у ДСС поднео је и Славиша Ристић. Јакшић и Ристић су поднели оставке због, како су навели, “колаборације са Српском напредном странком”.Завршетак унутарстраначких избора у ДС, очекивано није прошао без трзавица.По проглашењу резултата, сада већ стари шеф Бојан Пајтић обавестио је јавност на својој Фејсбук страници да подноси оставку на место шефа посланичке групе ове странке у Скупштини Србије али, бар за сада, не излази из странке.За разлику од њега, из странке су само дан након тих избора изашли дотадашњи директор Амир Бислими, секретар ДС Милан Поповић и посланица у војвођанској Скупштини Јелена Беба Балашевић.Ако је судити по оваквом понашању у странкама, актуелни режим на челу са СНС не мора превише да буде забринут да ће имати конструктивну опозицију, а ни јаког коалиционог партнера. Неће имати превише брига ни када је реч о заједничком кандидату опозиције за председничке изборе јер, ако не могу да се “саставе” у својим редовима, шта ће тек бити када буду требали да се договоре око тог кандидата.

Унутар страначке поделе никада нису биле веће, и само ће време показати да ли су значиле још веће уситњавање политичке сцене или потпуни нестанак појединих партија са ње.

Извор:Блиц