Издвајамо Србија

ВИРУС ОСТАВКИ КОСИ СТРАНКЕ :Овакву конкуренцију би свака власт пожелела

Смене, оставке, дисциплински поступци па и напуштања странака слика су партијског живота у Србији у претходних десетак дана.

На ове догађаје изгледа је имуна само СНС где се, бар јавно, ништа не дешава. Међутим, за разлику од њих, у ДС, ДСС али и владајућој СПС “влада хаос”.Социјалисте је јуче напустила дугогодишња чланица и председница Извршног одбора странке Дијана Вукомановић, која ће убудуће бити самостална посланица.Она је једна од петоро високих функционера СПС који су добили “укор пред искључење” због „непослушности и рада против интереса СПС-а”.

Статутарна комисија СПС је и њу и њену страначку колегиницу Ивану Петровић “опоменула” због туче од пре неколико месеци. Осим њих две, опомену су добили и Новица Тончев и Ненад Боровчанин, због њихових ставова на Твитеру.Ово је био разлог да Вукомановићева изађе из странке, док су Боровчанин и Петровићева поднели оставке на функције у Главном одбору странке али из ње, бар за сада, нису иступили.Ни у ДСС није ништа мирније, а последње што се у овој странци догодило јесте искључење чланице Председништва ДСС Драгане Трифковић које се догодило јуче.- Због континуираног, грубог кршења статута странке, иступа у јавности, изношења и ширења неистина којима је заступала ставове супротне идејама и ставовима странке, угрожавајући на тај начин спровођење њене политике Драгана Трифковић, досадашњи члан Председништва, искључена је из ДСС – наводи се у саопштењу ове странке.

Из ДСС је током викенда изашао и Марко Јакшић, члан Председништва и Главног одбора ове странке, а оставку на место потпредседника у ДСС поднео је и Славиша Ристић. Јакшић и Ристић су поднели оставке због, како су навели, “колаборације са Српском напредном странком”.Завршетак унутарстраначких избора у ДС, очекивано није прошао без трзавица.По проглашењу резултата, сада већ стари шеф Бојан Пајтић обавестио је јавност на својој Фејсбук страници да подноси оставку на место шефа посланичке групе ове странке у Скупштини Србије али, бар за сада, не излази из странке.За разлику од њега, из странке су само дан након тих избора изашли дотадашњи директор Амир Бислими, секретар ДС Милан Поповић и посланица у војвођанској Скупштини Јелена Беба Балашевић.Ако је судити по оваквом понашању у странкама, актуелни режим на челу са СНС не мора превише да буде забринут да ће имати конструктивну опозицију, а ни јаког коалиционог партнера. Неће имати превише брига ни када је реч о заједничком кандидату опозиције за председничке изборе јер, ако не могу да се “саставе” у својим редовима, шта ће тек бити када буду требали да се договоре око тог кандидата.

Унутар страначке поделе никада нису биле веће, и само ће време показати да ли су значиле још веће уситњавање политичке сцене или потпуни нестанак појединих партија са ње.

Извор:Блиц