Издвајамо Свет

ВЛАС КОСЕ КОЈА СПАСАВА СВЕТ: „Теслин изум који би ЗАУВЕК окончао ратове“

Мит да је један од највећих светских изумитеља и научника српског порекла Никола Тесла заиста радио на „зраку смрти“ протеклих недеља окупира светску јавност. Исечак из Теслиног интервјуа „Њујорк тајмсу“ 1934. указује да би таква сила могла да обори десет хиљада непријатељских авиона на удаљености од 400 километара, те да изазове тренутну смрт милионских армија. Ипак, погрешна је перцепција да је тај Теслин наводни изум имао рушилачку намену. Напротив, он би служио за успостављање мира.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како наводе неки научни портали, Тесла је одбацивао тврдње да се ради о „зрацима смрти“ и објаснио да ни сва енергија коју је користио тадашњи Њујорк, са око два милиона коњских снага, не би, чак ни усмерена на 30 километара, нашкодила људском бићу – јер би се убрзо расула.

Тесла је „сноп смрти“ сматрао најважнијим својим изумом међу 700 дотадашњих.
Слао би, како је говорио у интервјуима, концентрисане снопове релативно великих или честица видљивих микроскопом кроз ваздух.

То би било, тврдио је Тесла новинару „Њујорк тајмса“ 1934. године, „бешумно оружје које би свој посао обављало без трага“.Могло би да делује на удаљеностима видљивим телескопом, односно све док то допушта закривљеност Земље.

Ни најмоћнији микроскоп, тврдио је Тесла, не би открио шта је узроковало смрт милионских армија. Такво оружје, надао се он, сасвим би онемогућило рат.

Ваздухопловство би увођењем „снопа смрти“ било сасвим избачено из војне употребе и војске би своје деловање више концентрисале на бродове.

Они би били опремљени мањим уређајима који би могли да пројектују сноп довољан да обори било који нападачки авион.Нестале би и подморнице, говорио је Тесла, јер већ постоје системи који их могу откривати, па је урањање бесмислено, а честични сноп могао би да делује и под водом.
Тесла је објашњавао да би четири нова изума била потребна да би „сноп смрти“ био делотворан, а електрична енергија потребна за његово функционисање била би 50 милиона волти.
Накнадно је у бројним иступима на ту тему објаснио да би сноп, мерљив у хиљадама коњских снага, „био дебљине власи косе“!

Тесла је 1935. године направио и теоријску студију у којој је подробније описао функционисање свог супер-оружја надајући се да ће пронаћи улагаче који би му помогли да га развије.Тај рад, чија је аутентичност потврђена, откривен је 1983. године, а налази се у Музеју „Николе Тесле“ у Београду и једини је документ који је Тесла написао о свом оружју.

Тражио је подршку америчког Министарства обране, али без успеха. Пре тога, Теслу је одбио и његов стари финансијер Џ. П. Морган.

Како је Други светски рат био на помолу, Тесла се обратио на адресе неколико савезничких влада, америчку, канадску, енглеску, француску, совјетску и тадашњу владу Краљевине Југославије.
Више извора тврди да је успео да привуче пажњу британског премијера Невила Чемберлена, али је он убрзо дао оставку након преговора са Хитлером, па од свега није било ништа.

Тесла је, наводно, најдаље у разговорима стигао са Совјетима.Нови декласификовани документи ФБИ-ја говоре о томе како је Тесла уступио документацију за своје оружје совјетској компанији за трговину оружјем са САД „Амторг трејдинг корпорејшн“.

За то је, након наводних тестирања, добио 25.000 долара.

Многе особе из света науке тврде да је и ХААРП систем за истраживање горњих делова Земљине атмосфере, такође, у вези са неким од Теслиних пројеката.

Извор:Срна