Издвајамо Србија

ВУЧИЋ: Наставићемо преговоре са ЕУ-партнерима и Албанцима са КиМ и покушати да поправимо ситуацију

ПРЕМИЈЕР Александар Вучић поручио је данас да ће Србија наставити разговоре са европским партнерима и Албанцима са Косова и Метохије о споразуму о телекомуникацијама и покушати да поправи ситуацију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је истакао да питање имовине Телекома има додатну димензију, будући да би, уколико приштинска страна добије оно што жели, то могао да буде опасан преседан.

„Није то питање 19 зграда, које смо изградили на КиМ, које су имовина Телекома, нема проблема изградићемо 190… Али, извините, ако је то нешто што ће после тога да узму као преседан и да буде коришћено као нешто на основу чега се доноси правило да у свим другим областима, онда имовина аутоматски припада њима, онда можемо одмах да кажемо довиђења за Трепчу, Газиводе, Валач и све друго што је за наш народ од изузетног значаја“, указао је Вучић.

Он је рекао да разговори још нису готови: „Имаћемо још много контаката и разговараћемо са свима и покушаћемо да видимо можемо ли нешто да поправимо или је то све, како се то каже лаички, закуцано“, рекао је Вучић новинарима у Сенти.

Упитан шта ће се догодити „ако све остане закуцано“, Вучић је рекао да не може да одговори на то питање.

„Када стављате на два таса, имате много ствари у једној и много у другој руци. Има још оних које сасвим сигурно нисмо ставили на један од та два таса, када будемо успели све те аргументе да ставимо, онда ћемо рећи на коју страну претеже“, навео је Вучић.

Упитан када се може очекивати одлука о споразуму о телекомуникацијама, Вучић је рекао да ће је саопштити када буде донета.

„Немојте заборавити да сам и кад је било најболније и најтеже отишао нашем народу у Косовску Митровицу да то саопштим, иако сам се суочио и са увредама и псовкама и чак и физичким нападима. То је наша обавеза“, рекао је Вучић.

Он је рекао да ће се консултовати и са представницима других органа у влади.

На питање да ли је неко из ЕУ дао било какво разумно објашњење за промену договора са Приштином, у вези са Телекомом, Трепчом, Вучић је рекао да у вези са Трепчом није било никаквог дијалога, иако је на о питање наша страна стално указивала.

„Ја сам молио да нам основна тема нашег разговора у Бриселу буде имовина, да смо кренули са тим пре три године, да је било воље и на приштинској и на страни ЕУ – не бисмо имали све ове проблеме, јер суштински проблем око којег разговарамо све време јесте проблем имовине“, рекао је Вучић.

Кад се говори о Газиводама и Валачу, рекао је Вучић, не говори се о томе колико ће бити извршилаца Срба или Албанаца, већ о томе чија је то имовина.

„Како да кажемо да Газиводе нису српске и да потезом пера саопштимо – извините ово је од данас албанско или припада Косову“, рекао је Вучић.

Још једном упитан да ли је било неког објашњења из ЕУ, Вучић је рекао да не би било фер да на такав начин о томе говори, иако би му то, каже, политички одговарало.

„Ми се налазимо на европском путу и желим да будем коректан према нашим европским партнерима. Ни они не износе детаље који нису увек лепи за нас, не морам ни ја све оно што свако од нас пролази“, рекао је.

Он је рекао да је сада кључна Трепча и закон који приштинска скупштина жели да усвоји, а који, каже, не зна како мисле да спроведу у дело и после тога имају добру сарадњу са члановима своје владе који су Срби и централним властима у Београду.

Вучић је објаснио да се одговор за договоре о телекомуникацијама мора наћи, да ли у недељу, следеће недеље или за десет дана, објаснивши да је споразум о телекомуникацијама потписан још у августу прошле године, али да сада нема договора о две тачке акционог плана за његово спровођење.

Једна од њих, тачка 9, односи се и на распоред наших базних станица, јер Београд жели да покрије свако српско насеље на КиМ, те насеља у Косовском Поморављу, Пасјану, Партешу, Доњој Гудриги, Ранилугу, местима према Штрпцу и према Новом Брду, каже Вучић.

Коцијанчич: Не ради се о ултиматумима већ о примени споразума договорених са обе стране

ОДБИЛА ДА ГОВОРИ О ПОСЛЕДИЦАМА ОДБИЈАЊА БЕОГРАДА ДА СЕ ОДРЕКНЕ ИМОВИНЕ ТЕЛЕКОМА

ПОРТПАРОЛКА Европске комисије Маја изјавила је данас да се у оквиру дијалога Београда и Приштине, а којима посредује ЕУ, не ради о ултиматумима, већ о примени споразума који су већ договорени са обе стране.

Коцијанчић је, одговарајући на молбу дописника Тањуга у Бриселу, да потврди да ли је властима у Београду остало да до недеље прихвате или одбију договор о телекомуникацијама у оквиру дијалога са Приштином, рекла да се ради о примени договора о телекомуникацијама постигнутог још 2013. године у оквиру дијалога Београда и Приштине, чији је Акциони план уследио 2015. године, а на чијој се имплементацији још ради.

„Дијалог између Београда и Приштине коме посредује ЕУ није о ултиматумима, већ о примени споразума који су већ договорени“, изјавила је Коцијанчич.

Она је рекла да се у конкретном случају ради о већ постигнутом договору између Косова и Србије о условима под којима ће Косову бити додељен позивни број, а српска компанија на Косову добити пуну дозволу за фиксну телефонију и привремено дозволу за постојећу мобилну телефонију.

„Оно што је битно јесте примена договореног у оквиру дијалога. Посао на томе је тренутно у току“, поручила је Коцијанчич из седишта Европске комисије у Бриселу.

На питање шта могу бити консеквенце евентуалног неприхватања примене договора на евроинтеграциони пут Србије, Коцијанчич каже да не жели да спекулише о сценаријима о којима се „чак ни не разговара“.

Она је поновила да се ради о дијалогу о нормализацији односа између Београда и Приштине, чији је циљ промоција сарадње, напредак на путу евроинтеграција и бољитак за живот грађана.

„Током овог дијалога постигнуто је више договора и велики број њих је већ у примени. На имплементацију неких споразума се још чека. На томе се ради и све што се чини јесте у циљу примене споразума који су већ договорени од обе стране“, поручила је Коцијанчи“ данас у Бриселу.

 

Извор:Танјуг